Wykonanie
Skoro dziś walentynki, to i ciasto musi być specjalne:) Moje smyki zażyczyły sobie
sercowe ciasto. To co natychmiast przyszło mi do głowy to Red Vlevet, które w ubiegłym roku już zagościło na blogu w wersji cupcake . Tym razem postanowiłam zrobić je w formie
sercowego ciasta. Oryginalny amerykański przepis swą intensywną barwę zawdzięcza czerwonemu barwnikowi, ale jako że ciasto było specjalnym zamówieniem smyków sztuczny barwnika zamieniłam na koncentrat buraczany. Kolor może nie jest tak intensywny ale efekt i tak wspaniały. Zmieniłam również skład kremu i zamiast
masła użyłam kremówki. Wyszło pysznie i bardzo walentynkowo. Chłopaki z zachwytem podziwiali i z apetytem pałaszowali.RED VELVETSkładnikiCiasto2 i 1/2 szklanki
mąki3/4 szklanki
cukru1 szklanka
oleju rzepakowego1 szklanka
maślanki3
jajka
1 łyżka
kakao4 łyżki koncentratu buraczanego1 łyżeczka
sody1 łyżeczka
octu jabłkowego1/2 łyżeczki
soliKrem300 gram
serka kremowego typu Philadelfia150 ml kremówki3 łyżki
cukruPrzygotowanieWszystkie składniki na ciasto powinny
mieć temperaturę pokojową. Do jednej miski wsypuję przesianą
mąkę,
cukier,
sól i
kakao i mieszam. Do drugiej misi wbijam całe
jajka i roztrzepuję rózgą. Następnie dolewam cały
olej i sok z
buraków, ponownie mieszam rózgą aż powstanie jednolita masa. Do powstałej masy dodaję 1/3 sypkich składników i mieszam rózgą aż się połączą. Dodaję połowę
maślanki i znów
miesza. Następnie 1/3 sypkich składników i znowu
maślankę i na koniec resztę sypkich składników. Wszystko dokładnie mieszam aby masa była gładka. Do miseczki sypię
sodę i zalewam łyżeczką
octu, powstałą pianę dodaję do ciasta i mieszam po raz ostatni. Gotowe ciasto wylewam do tortownicy i wkładam do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni. Piekę około 35 minut do suchego patyczka.

Upieczone ciasto zostawiam w formie do ostygnięci.Zimne ciasto wyjęłam z formy i przycięłam w kształt
serca. Pozostałe po przycięciu kawałki ciasta pokruszyłam i na spodzie tortownicy wsadziła do piekarnika nagrzanego do 120 stopni na 10 minut aby stały się suche i chrupkie.W czasie gdy okruszki obsychały przygotowałam krem. W wysokim naczyniu ubijam
śmietanę z
cukrem. Do miski przekładam
serek i miksuję przez chwile. Następnie porcjami dodaję
śmietanę i miksuję na niskich obrotach. Gotowy krem wykładam na ciasto. Całość posypuję przesuszonymi i wystudzonymi okruszkami. Smacznego!