Wykonanie
Dziś tłusty czwartek! Kto nie zdążył ma jeszcze okazję szybciutko upiec pyszne domowe pączki. Dziś u mnie tradycyjne pączki z dodatkiem fantastycznego nierafinowanego
oleju palmowego. Skąd
olej palmowy w pączkach? Za sprawą fantastycznego sklepu z naturalnymi kosmetykami, który możecie odwiedzić tutaj:ECOBEAUTY oraz za sprawą jego fantastycznej właścicielki, która o cudownym wpływie tego
oleju na nasze ciała wie wszystko:)
PĄCZKI Z
OLEJEM PALMOWYM1 kg
mąki4
żółtka100 gram
brązowego cukru50 gram
drożdży świeżych500 ml
mleka100 ml nierafinowanego
oleju palmowegosok i skórka z jednej
cytryny40 ml
spyrytuscukier waniliowykonfitura z różycukier puderolej do smażeniaPRZYGOTOWANIEDo ciepłego
mleka dodaję
drożdże i łyżkę
cukru, odstawiam aby powstał zaczyn. Do dużej miski przesiewam
mąkę, dodaję
cukier,
żółtka,
spyrytus, skórkę i
sok z cytryny oraz gotowy zaczyn. Wyrabiam ręką , ąż cisto będzie jednolite. Na końcu dodaję
olej kokosowy i ciągle intensywnie wyrabiam, ąż do momentu gdy cały
olej się wchłonie, a ciasto będzie miękkie i elastyczne. Przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia - ciasto powinno podwoić swoja objętość (jeżeli chcecie aby "rośnięcie" przebiegło szybciej wstawcie miskę z
ciastem do piekarnika nagrzanego do 35 stopni).Kiedy ciasto jest wyrośnięte delikatnie wyrabiam je jeszcze raz przez krótką chwilę. Następnie łyżką nabieram ciasto, rozpłaszczam na d ło ni i nakładam na krążek łyżeczkę
konfitury. Całość dokładnie sklejam i formuję pączka. Odkładam na opruszoną
mąką deskę. Kiedy wszystkie pączki są gotowe przykrywam ściereczka i zostawiam do ponownego wyrośnięcia (podwojenia objętości).Gotowe pączki smażę na
oleju rozgrzanym do 170 stopni. Odwracam patyczkiem kilkakrotnie w trakcie smażenia. Usmażone pączki odkładam na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem aby odsączyć je z tłuszczu.Dodatek
oleju palmowego nierafinowanego nadaje pączkom delikatny
kokosowy zapach i równie delikatny smak, który znacznie zmienia smak tradycyjnego pączka.Posypuję
cukrem pudrem.Smacznego!