Wykonanie
Tak się jakoś podziało, że całkiem sprawnego pomocnika mam w kuchni ostatnio. Pomocnik, aż rwie się do pracy i z zapałem uczestniczy w gotowaniu. Wczoraj wspólnie przygotowaliśmy smaczną
chałkę serową.Efekt naszej wspólnej pracy możecie zobaczyć poniżej.
CHAŁKA SEROWAskładniki500 gram
sera białego na sernik4
jajka700 gram
mąki100 ml
oleju1 łyżka
cukru trzcinowego1 łyżeczka
proszku do pieczeniacukier waniliowyszczypta
soli+
jajko do posmarowania ciastaprzygotowanie
Jajka z
cukrem,
olejem i
cukrem waniliowym miksuję chwilę aż masa się połączy i lekko spieni.Następnie dodaję
ser i miksuję, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.Do powstałej masy dodaję przesiana
mąkę z
proszkiem do pieczenia i
solą. Ponownie miksuję na niskich obrotach, aż składniki się połączą. Ciasto przekładam na blat i wyrabiam podsypując
mąką. Ciasto powinno być elastyczne, ale nie powinno kleić się do rąk.Kiedy ciasto jest już dobrze wyrobione dzielę je na cztery kule dwie mniejsze i dwie większe. A następnie z powstałych kul robię dwa dłuższe i da krótsze wałki.

Z powstałych wałeczków zaplatam
chałkę, ale o tym opowie Wam już Small Masterchef:) Zaznaczę tylko, że Niki zaplatał z wałków o równej długości, ta opcja była dla niego łatwiejsza.A oto efekty naszej wspólnej pracy przed upieczeniem.Gotowe
chałki smaruję
jajkiem i piekę około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Mam nadzieję, że dzisiejszy post spodobał się Wam. Dla nas była to świetna zabawa, którą będziemy częściej powtarzać. Jestem dumna z mojego małego MasterChefa, który dzieli ze mną pasję, dzięki
czemu wspólnie możemy spędzać czas. Gotowanie to dla nas wspaniała zabawa i niezapomniane wspólne chwile.Na zakończenie pokażę Wam jeszcze końcowe dzieło Nikiego.