Wykonanie
Szara reneta od zawsze kojarzy mi się z cudownym
ryżem z jabłkami mojej Mamy. Taki smak dzieciństwa, którego nigdy nie da się zapomnieć. Mimo wielu prób nigdy nie udało mi się idealnie odtworzyć maminego
ryżu. I dobrze, bo
mogę się nim delektować kiedy Mama zaprasza:) Jednak jako wynik wielu prób powstał taki oto smakowity kąsek idealny na ciepłą jesienną kolacje.SKŁADNIKI300 gram
ryżu4 duże szare renety2 łyżki
rodzynek700 ml
mleka200 ml
śmietany1
jajko2 łyżki
brązowego cukru2 łyżki
masła1 łyżeczka
cynamonulasa
waniliikora
cynamonuJogurt grecki do polania1 łyżka
mioduPRZYGOTOWANIE
Ryż płuczę, przekładam do garnka i zalewam
mlekiem. Dodaję
laskę wanilii, korę
cynamonu i
brązowy cukier. Gotuję na wolnym ogniu do całkowitego wchłonięcia się
mleka. Wyciągam
wanilię i
cynamon. Dodaję
jajko i
smietanę i dokładnie mieszam do całkowitego połcznia sę składników.
Jabłka ścieram na grubej tarce i podsmażam chwile na łyżce
masła. Dodaję do nich
cynamon i
rodzynki (można ewentualnie dosłodzić). dokładnie mieszam.Na spód natłuszczonego naczynia żaroodpornego nakładam połowę
ryżu, następnie wykładam
jabłka i przykrywam pozostałym
ryżem. Na wierzchu układam wiórki
masła.Zapiekam bez przykrycia 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Przed podaniem polewam
jogurtem grecki zmieszanym z łyżka
miodu.
Ryż jest delikatny, aromatyczny i ma chrupiąca skórkę :) Gorąco polecam dla małych łasuchów i nie tylko...