ßßß Cookit - przepis na Pieczony kalafior z sosem szparagowym

Pieczony kalafior z sosem szparagowym

nazwa

Wykonanie

Upał, choć przyjemny nadal mocno daje się we znaki zwłaszcza w kuchni. Dlatego królują u nas szybkie i lekkie dania, które nie wymagają mnóstwa pracy a zwłaszcza długiego gotowania. Dobrze, że pod dostatkiem mamy świeżych warzyw, choć w związku z pogodą jeszcze wczoraj świeże szparagi dziś już niestety nadawały się tylko na zupę albo sos.
Składniki:
kalafior
1/2 pęczka szparagów
4 łyżki śmietany
2 łyżki oliwy
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kalafior dzielę na małe różyczki i dokładnie myję. Przekładam do miski i dokładnie mieszam z oliwą. Wysypuje na blaszke i wkładam na około 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Szparagi oczyszczam kroje na mniejsze kawałki. Wrzucam na wrzącą wodę z dodatkiem soli i cukru i gotuje około 3-4 minut. Następnie przekładam do blendera i miksuje na gładka masę. Na końcu dodaję śmietanę i 1/2 szklankę wody w którj warzywa były gotowane. Dosmaczam solą, pieprzem i przekładam do rondelka. Podgrzewam chwilę ale nie doprowadzam do zagotowania.
Podpieczony kalafior polewam sosem szparagowym i podaję z młodymi ziemniaczkami i sałatą lodową.
Niektórzy zażyczyli sobie do kalafiora bitki z indyka, które sami zrobili :) Przygotowane bitki zalali częścią sosu i razem podgrzali. Efekt poniżej:
Źródło:http://magicznakuchniadarii.blogspot.com/2013/06/pieczony-kalafior-z-sosem-szparagowym.html