Wykonanie

Ciasto, które tak jak disco
polo zrobiło furorę już dawno temu, ale dalej sporo ludzi je uwielbia - Red Velvet
Cake. Dzięki jogurtowi jest przyjemnie wilgotne w konsystencji, długo zachowuje świeżość i ciekawie wygląda przez dodatek czerwonego barwnika. Świetnie skomponowało się z
truskawkami, które mimo że jeszcze nie z
pola to i tak są pociesznie smaczne.Ciasto:kostka
masłaszklanka jogurtu/maślanki2,5 szklanki
mąki1,5 szklanki
cukru pudru3
jajkapół łyżeczki
solipół łyżeczki
sodyłyżeczka czerwonego barwnika w żeluKrem:500 g
śmietanki 24%pół szklanki
cukru pudru2 łyżeczki
żelatyny+500 g
truskawekMasło rozpuszczamy na wolnym ogniu, po chwili dodając
cukier. Mieszamy aż do dokładnego połączenia się składników, odstawiamy do przestygnięcia.
Mąkę przesiewamy z
solą i
sodą, w oddzielnej miseczce łączymy natomiast wszystkie mokre składniki:
jogurt,
jajka, barwnik i
masło z
cukrem. Dodajemy do nich suche, całość mieszamy aż do uzyskania pięknej, krwistoczerwonej konsystencji. W tym momencie możemy ciasto podzielić na dwie równe części lub też upiec w jednej blaszce i następnie przeciąć. Dla pierwszej opcji każdą partię pieczemy po 30 minut, dla drugiej 50 minut, obie w 180 stopniach. Studzimy.Porządnie schłodzoną
śmietankę ubijamy z odrobiną
cukru pudru na sztywną pianę. Dodajemy
żelatynę rozpuszczoną w kilku łyżkach ciepłej
wody (koniecznie najpierw przestudźcie!) i miksujemy jeszcze chwilę. 2/3 kremu przekładamy na wierzch jednego z blatów, przykrywamy drugim i smarujemy całość ciasta oraz boki.
Truskawki myjemy, przecinamy na połówki i układamy na cieście. Całość chłodzimy w lodówce przez kilka godzin. Ja nie wytrzymałam napięcia i przecięłam praktycznie od razu przez co trochę popłynęło - bądźcie mądrzejsi!




Pamiętacie tych
dziwnych ludzi od świątecznej piosenki Christmas Time? Na pewno tak! Okazuje się, że podobnych
hitów mają jeszcze kilka, na przykład łzawą balladę z linku poniżej. Pierwsza klasa! ;)