ßßß Cookit - przepis na Wiosenna tarta z kremem z białej czekolady i truskawkami

Wiosenna tarta z kremem z białej czekolady i truskawkami

nazwa

Wykonanie

Coraz więcej słońca i ciepłego powietrza, więc coraz częściej pojawia się ochota na lekkie, owocowe desery. Dziś jedno z moich ulubionych ciast, które mogłabym jeść bez końca - owocowa tarta z kremem na bazie ricotty. Świetnie smakuje z mocno schłodzonym, różowym winem - esencja wiosny!
Kruche ciasto:
150 g mąki
50 g cukru pudru
70 g masła
jajko
szczypta soli
Krem:
250 g ricotty
120 g śmietanki 24%
tabliczka białej czekolady
łyżka żelatyny
200 g truskawek
+ 400 g truskawek do dekoracji
Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i solą. Masło kroimy na drobniejsze kawałeczki i razem jajkiem dodajemy do suchych składników. Zagniatamy w miarę sprawnie, formujemy kulę i chłodzimy w lodówce przez 40 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i wyklejamy nim foremkę - jako że ja miałam dosyć małą, postanowiłam wykleić również boki - w standardowej wersji ilość składników jest wystarczająca tylko na podstawę. Pieczemy do zarumienienia w 180 stopniach przez około 25 minut, a następnie studzimy.
Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie wody, odstawiamy do napęcznienia. Truskawki myjemy i oczyszczamy z szypułek, miksujemy na mus. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i zostawiamy do przestygnięcia. Śmietankę ubijamy, a gdy masa zgęstnieje dodajemy czekoladę i ricottę. Truskawki i żelatynę łączymy delikatnie z kremem za pomocą łyżki i przekładamy na kruchy spód. Dekorujemy resztą truskawek i schładzamy w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej całą noc.
Wspomnienie różowego wina i ciepłych wieczorów wybitnie kojarzy mi się ze Stelarem. Rzadko go słucham, ale jak już do mnie wraca to muszę przesłuchać wszystkie płyty kilka razy pod rząd. Magia :)
Źródło:http://samazlodycz.blogspot.com/2014/05/wiosenna-tarta-z-kremem-z-biaej.html