Wykonanie
Środek tygodnia, więc czasu jak na lekarstwo, a coś słodkiego by się zjadło ;) Wybór padł na blondie, czyli brownie na bazie
białej czekolady i
brązowego cukru. Odrobina
maku nadaje modnemu ostatnio ciastu specyficznej swojskości i polskiego charakteru, fajnie uzupełniając też jego fakturę.Blondie:100 g
masła2 tabliczki
białej czekolady3/4 szklanki
mąki1/3 szklanki
brązowego cukru2
jajka1/4 szklanki
mleka1/4 szklanki mielonego
maku1/4 łyżeczki
soliLody truskawkowe:300 g
mleka skondensowanego300 g
truskawek1/2 szklanki
cukru pudr uWszystkie składniki na
lody miksujemy ze sobą, przelewamy do mniejszych pojemniczków i wstawiamy do zamrażalnika na całą noc. Przekładamy do lodówki na jakieś pół godziny przed podaniem - jako że masa nie zawiera sztucznych ulepszaczy, jest dosyć twarda.
Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu z odrobiną
mleka i 1,5 tabliczki połamanej
czekolady. Miksujemy z
cukrem, przesianą
mąką, całymi
jajkami (nooo, bez skorupek :3) i
solą na gładką masę. Dodajemy
mak i pozostałe pół
czekolady rozdrobnionej na małe kawałeczki, mieszamy niezbyt dokładnie i wylewamy do małej blaszki (takiej na 8 kawałków). Pieczemy 25 minut w 180 stopniach, studzimy przy otwartych drzwiczkach.
Świetne do interwałów, polecam :D