Wykonanie
Upieczenie czegoś z
jagodami goji chodziło mi po głowie już od dłuższego czasu. Nie dlatego, że wierzę w ich niezwykłe właściwości, bo wiem, że marketing to same kłamstwa i zniszczenie. Bądź co bądź to ciasto z goji,
bananami i
płatkami migdałów smakuje delikatnie i kremowo, a samo przygotowanie zajmuje dosłownie 15 minut.Składniki:2
jajkapół kostki
masłaszklanka
cukru2 szklanki
mąki2-3
bananyłyżeczka
proszku do pieczeniałyżeczka
cukru z
waniliągarść suszonych
jagód gojiopcjonalnie: kilka łyżek
mlekapłatki migdałowe do posypania
Zaczynamy od zalania suszonych
jagód wrzątkiem z kilkoma kroplami
aromatu migdałowego. Po 10-15 minutach przerzucamy na sitko, oprószamy
mąką i zostawiamy w spokoju.
Masło z
cukrem ucieramy, dodajemy
żółtka,
banany i
proszek do pieczenia. Stopniowo dosypujemy przesianą
mąkę, uważając, żeby nie było żadnych grudek. Jeśli masa jest zbyt sucha (to zależy od wielkości
bananów), możemy pomóc sobie kilkoma łyżkami
mleka - ja w
sumie dodałam jakieś pół szklanki.
Białko ubijamy ze szczyptą
soli na sztywną pianę, którą razem z przygotowanymi wcześniej
owocami goji dodajemy do ciasta, delikatnie łącząc ze sobą, najlepiej drewnianą łyżką. Całość przelewamy do wysmarowanej
masłem i obsypanej
mąką keksówki, posypujemy na bogatości
płatkami migdałów.
Całość powinna trafić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 - 60 minut. Tutaj nie zadziała test suchego patyczka, bo ciasto jest z
bananami, więc ile byście nie sprawdzali, będzie mokry (no chyba że spalicie na węgiel, ale wtedy nie będzie w co wbijać patyczka).
Na koniec coś fantastycznego, przy czym wybornie spala się kalorie pochłonięte razem z tym
ciastem :)