Wykonanie
Dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na świąteczne babeczki piernikowe, jest to moim zdaniem o wiele ciekawsza forma świątecznego ciasta, gdyż mamy wiele możliwości na ozdobienie ich ;) Ja tym razem zrobiłam czapeczki mikołajów ;) Przepraszam że wstawiam wpis tak późno, ale kolacja wigilijna się przedłużyła ;) Jestem szczęśliwa bo wychodzi na to, że byłam grzeczna w tym roku ;) Dostałam łyżwy, robot kuchenny, drugą część książki "Moje wypieki i desery" i wiele wiele innych ;)Wesołych świąt kochani!!

Składniki na babeczki:2 łyżeczki
przyprawy do piernika2 szklanki
mąki1 łyżeczka
sody oczyszczonej2
jajkaszklanka
mleka3/4 szklanki
oleju2 czubate łyżki
kakao3/4 szklanki
cukru trzcinowego1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaSkładniki na krem:380 g
serka mascarpone350 ml
śmietanki 36%2 łyżeczki
mąki ziemniaczanej5 łyżek
cukru pudru waniliowegoPrzygotowanie babeczek:Łączymy ze sobą wszystkie składniki mokre i miksujemy dokładnie, dodajemy do tego składniki suche i mieszamy jeszcze około 5 minut do uzyskania gładkiej jednolitej masy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, przygotowujemy sobie foremki z papilotkami (mi wyszło 16 dużych babeczek) i do każdej z nich nakładamy po 2 łyżki przygotowanego ciasta. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20-30 minut, najlepiej sprawdzać patyczkiem.Przygotowanie kremu:
Śmietankę ubijamy przez 3 minuty, pod koniec dodajemy
cukier puder i ubijamy jeszcze około 2 minut. Dodajemy
serek mascarpone i
mąkę ziemniaczaną i krótko ale dokładnie mieszamy składniki, krem gotowy ;)
















