Wykonanie
Wolne dni od pracy zawsze spędzam w kuchni przygotowując pyszności. Wczoraj mój wybór padł na rogaliki z kremem
orzechowym. Przepis jest bardzo prosty i nie ma opcji, żeby rogaliki nie wyszły! :)

Potrzebujemy (ok.50 małych rogalików):- 1 kostkę
margaryny- 50 gram
drożdży- 63ml
mleka + 1 łyżka- 4 płaskie łyżki
cukru- 480 g
mąki pszennej (3 szklanki)- szczyptę
soli- 2
jajka- nadzienie:
marmolada,
dżem,
czekolada,
owoce
Zaczynamy od rozpuszczenia
margaryny w rondelku i odstawienia jej do ostygnięcia.Następnie podgrzewamy
mleko, dodajemy pokruszone
drożdże i
cukier - mieszamy do rozpuszczenia się składników i odstawiamy na ok. 15 minut (powinno bardzo ładnie wyrosnąć).W misce łączymy
mąkę,
sól, 1
jajko,
mleko z
drożdżami i
cukrem oraz ostudzoną
margarynę.Bardzo wygodnie
miesza się te składniki widelcem - kiedy się połączą, chwilę je zagniatamy i formujemy ciasto w kulę. Miskę przykrywamy i wstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki.Po wyjęciu z lodówki ciasto dzielimy na części. Każdą z nich cienko wałkujemy w kształt okręgu. Ja pomagam sobie wycinając równy okręg talerzem. Dzielimy okręg na 8 trójkątów. U podstawy każdego trójkąta kładziemy trochę nadzienia i zawijamy do w stronę czubka - formujemy rogalik.Ważne, żeby ostre zakończenie ciasta było ułożone na blasze - jeśli będzie na wierzchu rogalika - może się rozwinąć.Na koniec smarujemy rogaliki
jajkiem roztrzepanym z łyżką
mleka.Pieczemy w 180 stopniach ok.15-20 minut, aż rogaliki się zarumienią.Voila!