Wykonanie
Grillowana rolada z
mięsa mielonego to poniekąd jeden z moich wynalazków. Ponadto pomysł i smak tak się spodobał organizatorom warsztatów grillowych które od czasu do czasu prowadzę że jest ona stałym elementem.Składniki (na 1 roladę) :250 g
mięsa mielonego wieprzowego100 g
boczku krojonego w plastry50 g
sera żółtego (z bloku)1 łyżka
miodu1 łyżka
musztardyprzyprawy :
papryka ostra,
sól,
pieprzzioła :
majeranek,
tymianek,
oreganoPrzygotowanie :
Mięso mielone doprawiam do smaku wymienionymi
przyprawami i
ziołami i dobrze mieszam i odstawiam na godzinkę - dwie do lodówki. Plastry
boczku układam na macie tak aby lekko na siebie zachodziły i na 2/3 powierzchni plastrów równomiernie rozprowadzam
mięso mielone.
Ser żółty w postaci "frytki" 1x1 cm kładę na początku
mięsa mielonego i zręcznie przy pomocy maty zwijam w roladę.Griluję wpierw od strony zakończenia plasterków
boczku do pierwszych rumieńców
boczku po czym kolejno odwracam roladę (przesuwając po rusztach) i smaruję zarumienioną stronę
boczku miodem zmieszanym z
musztardą. Po pełnym obrocie już bez obracania smaruję ją jeszcze 2-3
razy już tylko górę i boki.Wyznacznikiem momentu kiedy rolada jest gotowa jest wypływający
ser, ale tak już "na miękko" (bo wyciska go już trochę wcześniej ale to z otwartych końcówek).Gotową kroję w skośne talarki.SMACZNEGO :)