ßßß Cookit - przepis na Grillowana rolada w złotej glazurze

Grillowana rolada w złotej glazurze

nazwa

Wykonanie

Grillowana rolada z mięsa mielonego to poniekąd jeden z moich wynalazków. Ponadto pomysł i smak tak się spodobał organizatorom warsztatów grillowych które od czasu do czasu prowadzę że jest ona stałym elementem.
Składniki (na 1 roladę) :
250 g mięsa mielonego wieprzowego
100 g boczku krojonego w plastry
50 g sera żółtego (z bloku)
1 łyżka miodu
1 łyżka musztardy
przyprawy : papryka ostra, sól, pieprz
zioła : majeranek, tymianek, oregano
Przygotowanie :
Mięso mielone doprawiam do smaku wymienionymi przyprawami i ziołami i dobrze mieszam i odstawiam na godzinkę - dwie do lodówki. Plastry boczku układam na macie tak aby lekko na siebie zachodziły i na 2/3 powierzchni plastrów równomiernie rozprowadzam mięso mielone. Ser żółty w postaci "frytki" 1x1 cm kładę na początku mięsa mielonego i zręcznie przy pomocy maty zwijam w roladę.
Griluję wpierw od strony zakończenia plasterków boczku do pierwszych rumieńców boczku po czym kolejno odwracam roladę (przesuwając po rusztach) i smaruję zarumienioną stronę boczku miodem zmieszanym z musztardą. Po pełnym obrocie już bez obracania smaruję ją jeszcze 2-3 razy już tylko górę i boki.
Wyznacznikiem momentu kiedy rolada jest gotowa jest wypływający ser, ale tak już "na miękko" (bo wyciska go już trochę wcześniej ale to z otwartych końcówek).
Gotową kroję w skośne talarki.
SMACZNEGO :)
Źródło:http://mechanikgrilluje.blogspot.com/2015/06/grillowana-rolada-w-zotej-glazurze.html