Wykonanie
Za oknem pada deszcz już drugi dzień... Szaro i ponuro w koło...W białej miseczce na moim
stole czerwieni się wspaniała zupa z
buraków...Może dla kogoś będzie to barszcz czerwony... Chociaż w gruncie rzeczy nim nie jest...Składniki: (dla 4 osób)- 2 średnie
buraki- 6 średnich
ziemniaków- 2l
wody- barszcz biały w butelce- 20 dkg
boczku wędzonego- 3 łyżki
śmietany 24%- 1 łyżka
mąki-
kostka rosołowa drobiowa-
sól i
pieprz do smakuWykonanie:
Ziemniaki i
buraki obrać.
Ziemniaki pokroić w średnią kostkę,
buraki w plasterki. Przełożyć do garnka, zalać
wodą. Gotować do miękkości. Dodać
kostkę rosołową. Pod koniec gotowania wlać barszcz biały (ilość zależy od indywidualnych upodobań - im więcej barszczu tym zupa będzie kwaśniejsza). W szklance rozmieszać
śmietanę i
mąkę z niewielką ilością zupy. Wlać do garnka. Gotować 3-5 minut. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem.
Boczek pokroić w drobną kostkę. Wysmażyć na chrupiące skwarki.Do talerzy wlać zupę. Wierzch dekorować skwarkami.Gotowe. Smacznego.UWAGA!! W moim rodzinnym domu tą zupę
jada się z
chlebem.