Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 5(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 8SkładnikLogo Ilość Czegodorada 1000 gramów
pomidor 3 sztuk
oliwka czarna 3 sztuk
oliwka zielona 3 sztukfilet z
sardeli 2 sztuk
oliwa z oliwek 2 sztuk
bazylia w listkach 3 sztuk
tymianek w gałązce 1 sztuk
wywar z ryby 300 mililitrów
sól według uznania
pieprz według uznaniaWykonanie:Przygotować doradę: odciąć płetwy, za wyjątkiem ogonowej.
Rybę oskrobać, wypatroszyć, dokładnie opłukać i osuszyć na ściereczce. Naciąć kilka
razy z grubszej strony, dzięki temu
ryba upiecze się szybciej i równomiernie. Natrzeć wewnątrz
solą i
pieprzem.
Pomidory,
oliwki bez pestek,
czosnek i filety z
sardeli pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę
oliwy, wrzucić na nią pokrojone składniki, dodać do nich
zioła i całość krótko poddusić. Ułożyć
rybę na przygotowanych warzywach, posmarować ją resztą
oliwy i polać
wywarem, tak aby sięgał on do 1/3 grubości
ryby. Całość zagotować na gazie, wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 15-20 minut w temp. 225 st. Polewać często
rybę wywarem podczas pieczenia. Po upieczeniu
rybę wyłożyć na półmisek,
wywar przecedzić do garnka, zagotować, dodać do niego
masło, sos doprawić do smaku, polać nim
rybę i udekorować listkami
bazylii.Potrawy z RybDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: