Wykonanie
Trudno w to uwierzyć, ale stało się. Wczoraj skończyło się lato a dzisiaj mamy pierwszy dzień jesieni. Trzeba schować sandałki i letnie bluzeczki a wyciągnąć kalosze i sweterki. Mam nadzieję, że jesień będzie pogodna i
słoneczna. Ponieważ jesień kojarzy mi się z ostatnimi śliwami, więc dzisiaj ciasto z tymi
owocami. Ale nie takie zwykłe kruche czy ucierane, tylko z dodatkiem
mąki orkiszowej.
Mąka orkiszowa nadaje ciastu inny specyficzny smak. Ja bardzo lubię ciasta
razowe czy orkiszowe, więc i te ze
śliwkami musiało być takie.

SKŁADNIKI2 szklanki
mąki orkiszowej;1 szklanka
mąki pszennej;0,5 szklanki
cukru;25 dag
sera twarogowego (mielonego);3
jajka;8 łyżek
oleju;1 łyżeczka
cukru wanilinowego;1 łyżeczka
proszku do pieczenia;szczypta
soli.Kruszonka:1,5 szklanki
mąki orkiszowej;0,5 szklanki
cukru;12,5 dag
masła;dodatkowo około1 kg
śliwek.WYKONANIE
Twaróg miksujemy z
jajkami,
olejem,
mlekiem,
cukrem,
cukrem wanilinowym i
solą. W drugim naczyniu przesiewamy
mąkę z
proszkiem do pieczenia.
Mąkę dodajemy do mokrych składników i chwilę jeszcze wszystko miksujemy. Ciasto wykładamy na blachę (20x23cm). Na cieście układamy wydrążone
śliwki skórką do dołu. Składniki na kruszonkę zagniatamy i posypujemy nią
owoce. Ciasto pieczemy w temperaturze około 170 stopni przez 50-60 minut (do suchego patyczka).