ßßß
SKŁADNIKI2 szklanki mąki orkiszowej;1 szklanka mąki pszennej;0,5 szklanki cukru;25 dag sera twarogowego (mielonego);3 jajka;8 łyżek oleju;1 łyżeczka cukru wanilinowego;1 łyżeczka proszku do pieczenia;szczypta soli.Kruszonka:1,5 szklanki mąki orkiszowej;0,5 szklanki cukru;12,5 dag masła;dodatkowo około1 kg śliwek.WYKONANIETwaróg miksujemy z jajkami, olejem, mlekiem, cukrem, cukrem wanilinowym i solą. W drugim naczyniu przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mąkę dodajemy do mokrych składników i chwilę jeszcze wszystko miksujemy. Ciasto wykładamy na blachę (20x23cm). Na cieście układamy wydrążone śliwki skórką do dołu. Składniki na kruszonkę zagniatamy i posypujemy nią owoce. Ciasto pieczemy w temperaturze około 170 stopni przez 50-60 minut (do suchego patyczka).