Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 1(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
wywar rybny 1 sztuk
wywar mięsny 1 sztuk
wywar warzywny 1 sztuk
sok z cytryny według uznania
ocet według uznania
sól według uznania
żelatyna 1 sztukWykonanie:
WYWAR RYBNY ugotować z oczyszczonych
rybich tuszek, ogonów i płetw. Dodać
włoszczyznę.
WYWAR MIĘSNY, w zależności od tego jaki smak chcesz uzyskać, przygotować z drobiu lub
wołowiny z kością. Dodać
włoszczyznę.
WYWAR WARZYWNY zrobić z samej
włoszczyzny.Oczyszczone składniki
wywaru włozyc do garnka i zalać
wodą. Dodać
ziele angielskie,
listki laurowe oraz
zioła. Posolić do smaku. Zagotować, usuwając tworzącą się na powierzchni piane. Gdy
bulion zakipi, zmniejszyć płomień i gotować bez przykrycia, aż będzie esencjonalny i aromatyczny.
Wywar przecedzić przez sito.Odtłuszczanie:
wywar wystudzić i łyżka zdjąć zastygłą warstwę tłuszczu. Mniej czasochłonnym jest zanurzenie końcówki papierowego ręcznika w jeszcze ciepłym
bulionie i szybkie przeciągnięcie go przez cały
wywar. Papier wchłonie tłuszcz.Klarowanie: do miseczki wlać 4
białka, rozmącić je widelcem, dodać 2 łyżki
soku cytrynowego. Wlać do wystudzonego
bulionu. Mieszając trzepaczka zagotować,
białko powinno się ściąć.
Wywar przecedzić przez sito wyłożone ściereczką albo papierowym ręcznikiem.Przygotowanie: przecedzony
wywar 9auszpik) przyprawić
sokiem cytrynowym,
octem i
solą, ewentualnie kilkoma kroplami karmelu.
Żelatynę (1 duża torebka na ok. 2,5 l płynu) namoczyć w niewielkiej ilości zimnej
wody, a gdy spęcznieje, przelać ją do odtłuszczonego, sklarowanego
wywaru. Mieszać tak długo, aż
żelatyna całkiem się rozpuści. Tak przygotowana
galaretkę wystudzić, a gdy zacznie tężeć, zalać nią dekoracyjnie ułożone na półmisku
mięsa,
ryby, warzywa,
jajka albo
wędliny.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z JajPotrawy z
MięsaPotrawy z RybWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: