ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 1(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegowywar rybny 1 sztukwywar mięsny 1 sztukwywar warzywny 1 sztuksok z cytryny według uznaniaocet według uznaniasól według uznaniażelatyna 1 sztukWykonanie:WYWAR RYBNY ugotować z oczyszczonych rybich tuszek, ogonów i płetw. Dodać włoszczyznę.WYWAR MIĘSNY, w zależności od tego jaki smak chcesz uzyskać, przygotować z drobiu lub wołowiny z kością. Dodać włoszczyznę.WYWAR WARZYWNY zrobić z samej włoszczyzny.Oczyszczone składniki wywaru włozyc do garnka i zalać wodą. Dodać ziele angielskie, listki laurowe oraz zioła. Posolić do smaku. Zagotować, usuwając tworzącą się na powierzchni piane. Gdy bulion zakipi, zmniejszyć płomień i gotować bez przykrycia, aż będzie esencjonalny i aromatyczny. Wywar przecedzić przez sito.Odtłuszczanie: wywar wystudzić i łyżka zdjąć zastygłą warstwę tłuszczu. Mniej czasochłonnym jest zanurzenie końcówki papierowego ręcznika w jeszcze ciepłym bulionie i szybkie przeciągnięcie go przez cały wywar. Papier wchłonie tłuszcz.Klarowanie: do miseczki wlać 4 białka, rozmącić je widelcem, dodać 2 łyżki soku cytrynowego. Wlać do wystudzonego bulionu. Mieszając trzepaczka zagotować, białko powinno się ściąć. Wywar przecedzić przez sito wyłożone ściereczką albo papierowym ręcznikiem.Przygotowanie: przecedzony wywar 9auszpik) przyprawić sokiem cytrynowym, octem i solą, ewentualnie kilkoma kroplami karmelu. Żelatynę (1 duża torebka na ok. 2,5 l płynu) namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody, a gdy spęcznieje, przelać ją do odtłuszczonego, sklarowanego wywaru. Mieszać tak długo, aż żelatyna całkiem się rozpuści. Tak przygotowana galaretkę wystudzić, a gdy zacznie tężeć, zalać nią dekoracyjnie ułożone na półmisku mięsa, ryby, warzywa, jajka albo wędliny.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z JajPotrawy z MięsaPotrawy z RybWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: