ßßß Cookit - przepis na Galaretka perfekcyjna

Galaretka perfekcyjna

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 1
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
wywar rybny 1 sztuk
wywar mięsny 1 sztuk
wywar warzywny 1 sztuk
sok z cytryny według uznania
ocet według uznania
sól według uznania
żelatyna 1 sztuk
Wykonanie:
WYWAR RYBNY ugotować z oczyszczonych rybich tuszek, ogonów i płetw. Dodać włoszczyznę.
WYWAR MIĘSNY, w zależności od tego jaki smak chcesz uzyskać, przygotować z drobiu lub wołowiny z kością. Dodać włoszczyznę.
WYWAR WARZYWNY zrobić z samej włoszczyzny.
Oczyszczone składniki wywaru włozyc do garnka i zalać wodą. Dodać ziele angielskie, listki laurowe oraz zioła. Posolić do smaku. Zagotować, usuwając tworzącą się na powierzchni piane. Gdy bulion zakipi, zmniejszyć płomień i gotować bez przykrycia, aż będzie esencjonalny i aromatyczny. Wywar przecedzić przez sito.
Odtłuszczanie: wywar wystudzić i łyżka zdjąć zastygłą warstwę tłuszczu. Mniej czasochłonnym jest zanurzenie końcówki papierowego ręcznika w jeszcze ciepłym bulionie i szybkie przeciągnięcie go przez cały wywar. Papier wchłonie tłuszcz.
Klarowanie: do miseczki wlać 4 białka, rozmącić je widelcem, dodać 2 łyżki soku cytrynowego. Wlać do wystudzonego bulionu. Mieszając trzepaczka zagotować, białko powinno się ściąć. Wywar przecedzić przez sito wyłożone ściereczką albo papierowym ręcznikiem.
Przygotowanie: przecedzony wywar 9auszpik) przyprawić sokiem cytrynowym, octem i solą, ewentualnie kilkoma kroplami karmelu. Żelatynę (1 duża torebka na ok. 2,5 l płynu) namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody, a gdy spęcznieje, przelać ją do odtłuszczonego, sklarowanego wywaru. Mieszać tak długo, aż żelatyna całkiem się rozpuści. Tak przygotowana galaretkę wystudzić, a gdy zacznie tężeć, zalać nią dekoracyjnie ułożone na półmisku mięsa, ryby, warzywa, jajka albo wędliny.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Jaj
Potrawy z Mięsa
Potrawy z Ryb
Wielkanoc
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9581/Galaretka-perfekcyjna