Wykonanie
Autorka zachęcała do tej potrawy, pisząc, że to wcale nie takie trudne i postanowiłam spróbować, tym bardziej, ze wyczerpują mi się pomysły na wykorzystanie
mięsa z niedzielnego rosołu. Do terriny dołożyłam też jedną duszoną
wątróbkę, żeby uzyskać ciekawszy smak.miceczka obranego
mięsa z rosołuduszona
wątróbka200 ml
śmietany kremówkisok z cytryny2 łyżki
żelatynysól,
pieprz,
majeranekMięso miksuję, dodając prawie całą
śmietankę i miksując razem z nią.
Żelatynę zalewam niewielką ilością zimnej
wody, a gdy nepęcznieje, wlewam trochę
śmietanki i wstawiam do kuchenki na 300 W na minutę. Mieszam dokładnie, po tym czasie
żelatyna powinna być dobrze rozpuszczona. Wlewam ją do
mięsa ze
śmietaną, przyprawiam do smaku w/w
przyprawami i mieszam dokładnie. Wlewam do podłużnego naczynia, które wysmarowałam
olejem, żeby terrina łatwiej z niego wyszła. Chłodzę kilka godzin w lodówce, podaję pokrojoną w plastry, w towarzystwie
marynowanych warzyw lub
sałaty w
sosie winegret.Terrina ma bardzo delikatny i aksamitny smak a jej przygotowanie na prawdę nie jest trudne. Chyba u nas będzie przebojem niedzielnych kolacji. Smacznego !