Wykonanie

Dziś postanowiłam wyczarować poezję smaku z połączenia
jabłka i
śliwki. W taki ponury dzień, jak dziś potrawa ta spisała się na medal.Oryginalny smak i niezapomniany aromat tego dania ocieplił nam nieco posępny dzień.Idealne
mięso na co dzień i od święta.

SKŁADNIKI:1,5 kg
schabu bez kości1
jabłko250 dkg
śliwek suszonych
majeraneksok z cytryny3 ząbki
czosnkusól,
pieprz
Mięso oczyścić, umyć i wysuszyć. Natrzeć
solą i
pieprzem, oraz rozdrobnionym
czosnkiem i
majerankiem. Zawinąć w folię spożywczą i pozostawić w lodówce najlepiej na całą noc lub przynajmniej 1 h.
Jabłko obrać i zetrzeć na tarce na papkę.

Zanurzyć w nim
śliwki i dodać 1 łyżeczkę
soku z cytryny. Pozostawić na min pół godziny.
Schab odwinąć z foli i podsmażyć delikatnie na niewielkiej ilości
oleju z każdej strony. Umieścić w brytfannie i zalać
jabłkiem ze
śliwkami.

Dusić na małym ogniu do uzyskania odpowiedniej miękkości
schabu.
Mięso równie smaczne na ciepło, jak i na zimno.