ßßß Cookit - przepis na Galaretka z kurczaka – przepis podstawowy

Galaretka z kurczaka – przepis podstawowy

nazwa

Wykonanie

Przepis podstawowy, na tradycyjną, zwykłą, galaretkę z mięsem z kurczaka i marchewką, ale do takiej galaretki możemy oczywiście dodać groszek, kukurydzę, jajko, natkę pietruszki itp. :)
Wtedy będzie bardziej kolorowo :)
Ja zazwyczaj galaretkę robię, kiedy zostanie mi dużo rosołu :)
Wtedy szybka akcja, chwila chłodzenia i galaretki gotowe :)
Oczywiście koniecznie podane z octem, lub sokiem z cytryny :)
Składniki:
2 litry dobrze przyprawionego rosołu drobiowego ( przepis na rosół )
2 marchewki z rosołu
mięso z rosołu
40g żelatyny ( na opakowaniu warto sprawdzić na jaką jest ilość płynu )
Przygotowanie:
Mięso oddzielamy od kości i skóry, dzielimy na mniejsze kawałki ( ja zawsze używam pałki, udka, lub skrzydełka ).
Marchewkę kroimy w plastry.
Na dnie każdego naczynka, w którym będziemy robili galaretki, układamy plasterki marchewki i po trochę mięsa.
Rosół zagotowujemy, by był gorący ( ale nie wrzący ) i kiedy już taki właśnie będzie, wsypujemy od razu żelatynę i mieszamy bardzo dokładnie, by żelatyna rozpuściła się cała ( niektórzy najpierw wsypują żelatynę i gotują, można tez tak ).
Rozlewamy do naczynek, w których układaliśmy marchewkę z mięsem, zostawiamy do przestygnięcia, a kiedy galaretki będą już przestudzone, wkładamy do lodówki, by stężały.
dania z kurczaka
Kategorie:
Źródło:http://www.niepieprz.pl/galaretka-z-kurczaka-przepis-podstawowy