Wykonanie
Jak często zastanawiacie się nad tym jak wykorzystać
mięso i jarzyny z rosołu?Ja gotuję zupy bardzo często i wielokrotnie mam taki dylemat…Dzisiaj chciałabym Wam przypomnieć o lekkim i smakowitym daniu, które wcale nie wymaga wiele zachodu ;)Przed
Wami indyk w galarecie w dwóch odsłonach: tradycyjnej i ze słodkim akcentem.
Składniki: (6-8 małych foremek)
mięso indyka ugotowane w rosolemarchew/pietruszka/seler ugotowane w rosole1-3 łyżki
groszku konserwowego1-2 łyżki
rodzynek3 łyżeczki
żelatyny500 ml rosołu
sól i
pieprz1-2 ząbki
czosnku1-2 łyżki
soku z cytrynydodatkowo:1-2
białka do sklarowania rosołumałe foremki/szklaneczki lub jedna większa
Wykonanie:
Mięso indyka oddzielić od kości i skóry, pokroić lub porwać na małe kawałki.Wersja wytrawna:Jarzyny pokroić w kostkę (ja tym razem wykorzystałam tylko
marchew) i włożyć na dno foremek. Do każdej dodać kilka ziarenek
groszku, a następnie włożyć (bez upychania!) pokrojone
mięso.Wersja „na słodko”:Do foremek wkładać
mięso z indyka wymieszane z
rodzynkami.Foremki wstawić do lodówki.Przygotować
galaretkę. Rosół wlać do małego rondelka, dodać posiekany
czosnek i zagotować. Doprawić do smaku
solą,
pieprzem i
sokiem z cytryny. (Uwaga: Musi
mieć zdecydowanie intensywny smak!) Przecedzić przez sitko.Uwaga: Jeśli rosół jest bardzo mętny, sklarować go wykorzystując tę metodę .
Żelatynę zalać 2-3 łyżkami zimnej
wody i odstawić aby napęczniała. Po 5-10 minutach rozpuścić w kuchence mikrofalowej (30-45 s, moc 600W) lub wstawiając szklankę do naczynia z gorącą
wodą.Gorący/ciepły sklarowany rosół wymieszać z rozpuszczoną
żelatyną i wlać do foremek.Gdy zawartość foremek ostygnie, wstawić całość do lodówki aby
galaretka mocno stężała.Podawać z
chrzanem lub skropione
octem.Smacznego :)