ßßß Cookit - przepis na INDYK W GALARECIE

INDYK W GALARECIE

nazwa

Wykonanie

Jak często zastanawiacie się nad tym jak wykorzystać mięso i jarzyny z rosołu?
Ja gotuję zupy bardzo często i wielokrotnie mam taki dylemat…
Dzisiaj chciałabym Wam przypomnieć o lekkim i smakowitym daniu, które wcale nie wymaga wiele zachodu ;)
Przed Wami indyk w galarecie w dwóch odsłonach: tradycyjnej i ze słodkim akcentem.
Składniki: (6-8 małych foremek)
mięso indyka ugotowane w rosole
marchew/pietruszka/seler ugotowane w rosole
1-3 łyżki groszku konserwowego
1-2 łyżki rodzynek
3 łyżeczki żelatyny
500 ml rosołu
sól i pieprz
1-2 ząbki czosnku
1-2 łyżki soku z cytryny
dodatkowo:
1-2 białka do sklarowania rosołu
małe foremki/szklaneczki lub jedna większa
Wykonanie:
Mięso indyka oddzielić od kości i skóry, pokroić lub porwać na małe kawałki.
Wersja wytrawna:
Jarzyny pokroić w kostkę (ja tym razem wykorzystałam tylko marchew) i włożyć na dno foremek. Do każdej dodać kilka ziarenek groszku, a następnie włożyć (bez upychania!) pokrojone mięso.
Wersja „na słodko”:
Do foremek wkładać mięso z indyka wymieszane z rodzynkami.
Foremki wstawić do lodówki.
Przygotować galaretkę. Rosół wlać do małego rondelka, dodać posiekany czosnek i zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. (Uwaga: Musi mieć zdecydowanie intensywny smak!) Przecedzić przez sitko.
Uwaga: Jeśli rosół jest bardzo mętny, sklarować go wykorzystując tę metodę .
Żelatynę zalać 2-3 łyżkami zimnej wody i odstawić aby napęczniała. Po 5-10 minutach rozpuścić w kuchence mikrofalowej (30-45 s, moc 600W) lub wstawiając szklankę do naczynia z gorącą wodą.
Gorący/ciepły sklarowany rosół wymieszać z rozpuszczoną żelatyną i wlać do foremek.
Gdy zawartość foremek ostygnie, wstawić całość do lodówki aby galaretka mocno stężała.
Podawać z chrzanem lub skropione octem.
Smacznego :)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2012/10/26/indyk-w-galarecie