Wykonanie
Ten sernik należy do tych puszystych i kremowych. Jest niczym leciutki puch. Choć żadnym sernikiem nie pogardzam to ten należy do moich ulubionych. Pamiętam jego smak jeszcze z dzieciństwa. Sernik ten ma jedną wadę, sporo opada po wyjęciu z pieca. Dzięki temu ciut
traci na swoim wyglądzie ale walory smakowe zdecydowanie zachowuje :)
SKŁADNIKINa ciasto:20 dag
mąki krupczatki;10 dag
cukru pudru;10 dag
masła;1
jajko;1 łyżka
cukru wanilinowego.Na masę
serową:1 kg
sera zmielonego 3 krotnie;1 szklanka
cukru;400 ml
śmietany 30%;8 jaj;2 budynie
śmietankowe;2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego.WYKONANIEWszystkie składniki na ciasto zagniatamy i chowamy do lodówki, na czas przygotowania masy serowej.
Ser miksujemy z
żółtkami,
cukrem,
budyniem i ekstraktem. W oddzielnej miseczce ubijamy
śmietanę . W innym naczyniu ubijamy
białka na sztywną pianę. Masę serowa delikatnie łączymy z ubitą
śmietaną a następnie z pianą z
białek. Pieczemy w blaszce 33x35 cm, przez około 1,5 godziny w zależności od piecyka. Upieczony i wystudzony sernik polewamy
czekoladą i posypujemy wiórkami kokosowymi.