Wykonanie
Ten deser pamiętam z dzieciństwa, gdy psią budę robiła mi mama. Teraz, gdy można kupić
ser mielony, przyrządza się ją bardzo szybko. W smaku troszkę przypomina sernik na zimno. Mama robiła to ciacho bez kremówki. Ponieważ miałam ją już otworzoną, postanowiłam ją dodać do masy serowej, co spowodowało ze stała się bardziej kremowa.
SKŁADNIKI0,5 kg
sera białego 3 krotnie zmielonego;20 dag
masła;5 łyżek
cukru;1 szklanka
śmietanki 30%;fix do
śmietany;3
żółtka;ok. 4 paczek
herbatników;
galaretka;polewa.WYKONANIEJeżeli chcemy pośrodku budy
mieć galaretkę musimy ją wcześniej przyrządzić, aby stężała. Nie jest to konieczne, ale ładnie wygląda. Można zamiast
galaretki ułożyć
owoce.Przystępujemy do przygotowania ciacha.
Masło ucieramy z
cukrem na puszystą masę i dodajemy
ser. Wszystko dokładnie miksujemy. Ja
żółtka utarłam na parze, aby zapobiec ewentualnej salmonelli. Utarte
żółtka dodajemy do masy serowej. Kremówkę ubijamy, pod koniec dodajemy fix do
śmietany. Delikatnie łączymy ze
serem. Masę serowa podzieliłam na 4 części. Dwie są czyste tylko
ser. Do jednej dodałam sok z
jagód. Do drugiej kawałki
czekolady. Na foli aluminiowej układamy
herbatniki 3 rządy po 6.Składamy boki do góry. Wkładamy do lodówki, aby
herbatniki zmiękły, a masa stężałą. Tak wykonane ciasto polewamy
polewą czekoladową.Ja zrobiłam 2 takie budy. Pierwsza to
herbatniki, czysta masa serowa,
herbatniki, masa jagodowa,
galaretka.Druga buda to
herbatniki, czysty
ser,
herbatniki, masa z
czekoladą,
galaretka.