ßßß
SKŁADNIKI1,5 szkl. mąki pszennej;1,5 szkl. mąki krupczatki;6 żółtek;1 margaryna;1 łyżka smalcu;0,5 szkl. cukru;2 łyżeczki proszku do pieczenia;szczypta kurkumy;jabłka;PIANAbiałka od ciasta;2 łyżki mąki ziemniaczanej;0,5 szkl. cukru;WYKONANIEWszystkie składniki (oprócz jabłek) wykładamy na stolnicę i siekamy nożem. Potem wszystko dokładnie ale szybko zagniatamy. Ciasto wkładamy do woreczka foliowego i wstawiamy do lodówki na 2 do 3 godzin. W tym czasie obieramy jabłka i lekko je przesmażamy (ja dodałam do nich galaretkę cytrynową). Cukru nie dodawałam, ponieważ lubię, gdy jabłuszka są kwaskowe.Ciasto dzielimy na 2 części. Pierwszą część rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (albo do formy silikonowej, jeśli ktoś takową posiada). Na ciasto wykładamy jabłka. W pierwotnym przepisie nie było piany z białek. Ja ubiłam białka, dodałam 0,5 szklanki cukru i 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Pianę wykładamy na jabłka. Na wierzch rozwałkowujemy druga część ciasta i układamy na białkach. Pieczemy ok. 1 godz. Po ostygnięciu ciasto możemy posypać cukrem pudrem lub zrobić lukier.