Wykonanie




W mojej rodzinie uwielbiamy serniki. Ten jest z nami od zawsze. Kruchy spód, delikatna masa serowa i puszysta słodka pianka. Znika momentalnie.Idealny.


Kruche ciasto2 szklanki
mąki1/2 szklanki
cukru2
żółtka1
jajko2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 kostki
miękkiej margarynyMasa serowa1 kg półtłustego
twarogu3
jajka2 szklanki
mleka1/2 szklanki
oleju rzepakowego2 łyżki
soku z cytryny1
budyń waniliowy/śmietankowy (ok. 65 g)1 szklanka
cukru1
laska wanilii Rosa6 białek1 szklanka cukruWszystkie składniki razem zagnieść. Ciasto schłodzić 1h w zamrażarce. Następnie wyłożoną blaszkę papierem i wylepić ciastem.Twaróg półtłusty zmielić 3 razy w maszynce do mielenia. Dodać pozostałe składniki i całość dokładnie zmiksować.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.Na wcześniej przygotowany spód wylewamy masę serową, po czym wkładamy blachę do piekarnika. Pieczemy ok. 50-55 minut. Ubić pianę z białek i cukru. Po tym czasie sernik wyjąć i posmarować pianą. Piec jeszcze 15min. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i trzymać sernik do wystudzenia w nim.Sernik przechowywać w lodówce.
