ßßß Cookit - przepis na Czosnek w zalewie octowej

Czosnek w zalewie octowej

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 20 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
czosnek 300 gramów
wrzątek osolony 1 litrów
koper włoski 4 sztuk
cząber 4 sztuk
wino białe wytrawne 250 mililitrów
ocet 125 mililitrów
sól 1 łyżek stołowych
cukier 1 łyżek deserowych
oliwa z oliwek 125 mililitrów
Wykonanie:
Czosnek opłukać, obciąć korzonki, włożyć do osolonego wrzątku i zagotować. Następnie odcedzić, przelać zimną wodą i osaczyć. Zioła opłukać, osuszyć, włożyć razem z czosnkiem do wyparzonego słoja. Zagotować wino z octem, solą i cukrem. Gotować mieszając do rozpuszczenia soli i cukru. Wlać zalewę do słoja do wysokości 3 cm poniżej krawędzi. Następnie ostrożnie dolać oliwę. Gdy zalewa ostygnie, słój zamknąć. Przechowywać w chłodnym miejscu (piwnica).
Uwagi:
Koper i cząber w gałązce
Przetwory weg.
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/1050/Czosnek-w-zalewie-octowej