ßßß Cookit - przepis na Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem

Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem

nazwa

Wykonanie

Pierogi te podobno goszczą w Polskiej kuchni już od dawien dawna . Cóż ja jadłam je po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni kaszy z obiadu>.
Ich smak bardzo przypadł mi do gustu. U mnie w wersji pełnoziarnistej < zdrowe odżywianie > jednak jeśli nie lubicie ciemnej mąki użyjcie zwykłej pszennej.
Farsz jest bardzo zdrowy, w końcu jest to kasza i biały ser. Także jego przygotowanie zajmuje bardzo mało czasu. Następnym razem dodam również miętę, bo podobno bardzo pasuje.
Podawać z gęstą śmietaną lub jak ja ze szpinakiem
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
1 małe jajko
1 łyżeczka oliwy
szczypta soli
100ml ciepłej wody
Mąkę przesiać na stolnicę, uformować wgłębienie do którego wbić jajko, sól i oliwę. Zamieszać widelcem, powoli dodawać wodę. Zagnieść ciasto (w razie potrzeby podsypać mąką).
farsz
pół woreczka ugotowanej kaszy
200g twarogu półtłustego
1 jajko
sól/pieprz
opcjonalnie mięta
Kaszę wymieszać z twarogiem i jajkiem, doprawić solą i pieprzem, opcjonalnie miętą.
Ciasto rozwałkować na stolnicy. Dużą szklanką wykrawać kółka, małą łyżeczką nakładać arsz i delikatnie zlepiać brzegi.
Zagotować wodę w garnku, dodać łyżeczkę soli i łyżkę oleju. Pierogi wrzucać partiami na wrzątek,zamieszać, gotować 2-3 minuty od wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową.
Podawać z ulubionymi dodatkami lub odsmażone na oleju.
Źródło:http://siaskowe-gotowanie.blogspot.com/2013/09/pierogi-z-kasza-gryczana-i-twarogiem.html