Wykonanie



Pierogi te podobno goszczą w Polskiej kuchni już od dawien dawna
. Cóż ja jadłam je po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni kaszy z obiadu>.Ich smak bardzo przypadł mi do gustu. U mnie w wersji pełnoziarnistej < zdrowe odżywianie > jednak jeśli nie lubicie ciemnej mąki użyjcie zwykłej pszennej.Farsz jest bardzo zdrowy, w końcu jest to kasza i biały ser. Także jego przygotowanie zajmuje bardzo mało czasu. Następnym razem dodam również miętę, bo podobno bardzo pasuje.Podawać z gęstą śmietaną lub jak ja ze szpinakiem 

1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej1 małe jajko1 łyżeczka oliwyszczypta soli100ml ciepłej wodyMąkę przesiać na stolnicę, uformować wgłębienie do którego wbić jajko, sól i oliwę. Zamieszać widelcem, powoli dodawać wodę. Zagnieść ciasto (w razie potrzeby podsypać mąką).farszpół woreczka ugotowanej kaszy200g twarogu półtłustego1 jajkosól/pieprzopcjonalnie miętaKaszę wymieszać z twarogiem i jajkiem, doprawić solą i pieprzem, opcjonalnie miętą.Ciasto rozwałkować na stolnicy. Dużą szklanką wykrawać kółka, małą łyżeczką nakładać arsz i delikatnie zlepiać brzegi.Zagotować wodę w garnku, dodać łyżeczkę soli i łyżkę oleju. Pierogi wrzucać partiami na wrzątek,zamieszać, gotować 2-3 minuty od wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową.Podawać z ulubionymi dodatkami lub odsmażone na oleju.