ßßß


Pierogi te podobno goszczą w Polskiej kuchni już od dawien dawna 

1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej1 małe jajko1 łyżeczka oliwyszczypta soli100ml ciepłej wodyMąkę przesiać na stolnicę, uformować wgłębienie do którego wbić jajko, sól i oliwę. Zamieszać widelcem, powoli dodawać wodę. Zagnieść ciasto (w razie potrzeby podsypać mąką).farszpół woreczka ugotowanej kaszy200g twarogu półtłustego1 jajkosól/pieprzopcjonalnie miętaKaszę wymieszać z twarogiem i jajkiem, doprawić solą i pieprzem, opcjonalnie miętą.Ciasto rozwałkować na stolnicy. Dużą szklanką wykrawać kółka, małą łyżeczką nakładać arsz i delikatnie zlepiać brzegi.Zagotować wodę w garnku, dodać łyżeczkę soli i łyżkę oleju. Pierogi wrzucać partiami na wrzątek,zamieszać, gotować 2-3 minuty od wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową.Podawać z ulubionymi dodatkami lub odsmażone na oleju.