ßßß
Kocham drożdżowe wypieki. Mięciutkie, nie za słodkie, rozpływające się w ustach. Mam to po mamie. Ona również jest wielką fanką tych wypieków. I to właśnie ona chciała, żebym coś upiekła. Najlepiej drożdżowe bułeczki.... ale ja wolałam rogaliki. U mnie nie wystarczy upiec. Trzeba jeszcze upiec dużo. I chociaż rogalików wyszło na prawdę sporo. Zniknęły już następnego dnia. Rodzina łakomczuchów. A potem mi narzekają na wagę. No mówi się trudno... W końcu córka na dietetyce to odchudzi :P Dla famili upiekłam z marmoladą, a dla mnie wersja z twarogiem. Obie pyszne.
800g mąki pszennej400g mąki pszennej pełnoziarnistej100g drożdży (kostka)250g margaryny200g cukru3 jajka2 żółtka1/2l mlekaszczypta soli2 białka100ml mlekamarmoladatwaróg150g twarogużółtkołyżka cukruMleko podgrzać. Dodać łyżkę cukru i mąki pszennej, rozkruszyć drożdże. Odstawić na 10min w ciepłe miejsce pod przykryciem.Mąkę przesiać do miski, dodać jajka, cukier, sól, rozpuszczoną margarynę i mleko. Wyrobić ciasto. Gotowe wsadzić do dużej miski, oprószyć mąką, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 60min.Z kawałków ciasta rozwałkowywać koła. Ostrym nożem rozcinamy koło na 6 trójkątów.Zawijać z dowolnym nadzieniem (u mnie marmolada i twaróg). Rogaliki odstawiamy na 20min w ciepłe miejsce. Po tym czasie smarujemy białkiem połączonym z mlekiem za pomocą pędzelka.Pieczemy 20min w 180stopniachSmacznego