Wykonanie

Kocham
drożdżowe wypieki. Mięciutkie, nie za słodkie, rozpływające się w ustach. Mam to po mamie. Ona również jest wielką fanką tych wypieków. I to właśnie ona chciała, żebym coś upiekła. Najlepiej
drożdżowe bułeczki.... ale ja wolałam rogaliki. U mnie nie wystarczy upiec. Trzeba jeszcze upiec dużo. I chociaż rogalików wyszło na prawdę sporo. Zniknęły już następnego dnia. Rodzina łakomczuchów. A
potem mi narzekają na wagę. No
mówi się trudno... W końcu córka na dietetyce to odchudzi :P Dla famili upiekłam z
marmoladą, a dla mnie wersja z
twarogiem. Obie pyszne.

800g
mąki pszennej400g
mąki pszennej pełnoziarnistej100g
drożdży (kostka)250g
margaryny200g
cukru3
jajka2
żółtka1/2l
mlekaszczypta
soli2
białka100ml
mlekamarmoladatwaróg150g
twarogużółtkołyżka
cukruMleko podgrzać. Dodać łyżkę
cukru i
mąki pszennej, rozkruszyć
drożdże. Odstawić na 10min w ciepłe miejsce pod przykryciem.
Mąkę przesiać do miski, dodać
jajka,
cukier,
sól, rozpuszczoną
margarynę i
mleko. Wyrobić ciasto. Gotowe wsadzić do dużej miski, oprószyć
mąką, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 60min.Z kawałków ciasta rozwałkowywać koła.
Ostrym nożem rozcinamy koło na 6 trójkątów.Zawijać z dowolnym nadzieniem (u mnie
marmolada i
twaróg). Rogaliki odstawiamy na 20min w ciepłe miejsce. Po tym czasie smarujemy
białkiem połączonym z
mlekiem za pomocą pędzelka.Pieczemy 20min w 180stopniachSmacznego
