Wykonanie
Pyszne kruchutkie ciacho z masą budyniową i kwaskowatymi
truskawkami.
Składniki:
mąka pszenna pół kilograma
cukier puder 5 dag
masło 5 dag
amoniak opakowanie 30 g
żółtka 2 sztukijedno całe
jajkośmietana 18% do wyrobienia ciastamasa budyniowa:1
budyń waniliowy na 3/4 litra
mleka2 łyżki
cukru2,5 szklanki
mleka1
galaretka truskawkowamasło 200 gdodatkowo 500 g
truskawek1
galaretka truskawkowaWszystkie składniki ciasta zagnieść, dodajemy
śmietanę by było elastyczne, tak około 200 g. Podzielić na 6 części. Cienko rozwałkować każdą część i piec na dużej prostokątnej blaszce (24 cm na 37 cm ), na jasno złoty kolor, w 180 stopniach.Dwie szklanki
mleka gotujemy a w połowie szklanki
mleka mieszamy
budyń z
cukrem. Do gotującego się
mleka wlewamy
budyń, mieszamy i jak zacznie gęstnieć wsypujemy
galaretkę truskawkową i ponownie mieszamy zestawiając z ognia.
Gdy masa budyniowa stygnie rozpuszczamy drugą
galaretkę w szklance wrzątku i jak lekko przestygnie wlewamy do pokrojonych na mniejsze kawałki
truskawekJak nasz
budyń jest już zimny dodajemy miękkie mało i ucieramy na puszystą masę, następnie dodajemy
truskawki z zakrzepniętą
galaretką i delikatnie mieszamy. Naszą masę wykładamy na upieczone blaty kruche (które bardzo się kruszą) aż do wyczerpania składników. Wierzch ciasta możemy posypać
cukrem pudrem. Najlepsze jest gdy trochę pobędzie w lodówce.SMACZNEGO