Wykonanie
Może stanowić odmianę obiadu lub być przekąską.Troszkę miałam inne wyobrażenie przed upieczeniem, myślałam że wyjdzie babeczka ale wyszła troszkę oklapła co nie znaczy że nie była smaczna.
Składniki:8 średnich
ziemniaków4
jajka1/2 szklanki
śmietany 12 %
cebula3 plastry
chudego boczkułyżka
masłałyżka
startego sera żółtego
olej,
przyprawy,
sól,
pieprzZiemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy i ucieramy ciepłe ze
śmietaną na puszyste puree.Na łyżce
oleju smażymy pokrojony w kostkę
boczek, dodajemy posiekaną
cebulę, mieszamy aż się zrumieni. Do masy dodajemy
boczek z
cebulą przyprawiamy do smaku.W wysmarowane tłuszczem kokilki lub żaroodporne miseczki wkładamy masę.
Za pomocą łyżeczki robimy wgłębienie i wbijamy w środek
jajko, na wierzch dajemy wiórki
masła i
starty ser. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 15 minut w 180* aż wierzch lekko się zarumieni.Ja podałam z sosem
serowym ( na patelni rozgrzałam pół szklanki
śmietany 18 % dodałam starty pikantny
ser, około 100 g, mieszałam aż
ser się rozpuści ), oraz surówką z
marchewki.