Wykonanie
Dziś proponuję ciasto kruche z
wiśniami,
bezą i masą z
mascarpone. Powstało w połączeniu
trzech smaków na ciasto, ja miałam ochotę na ciasto kruche, starsza córka na ciasto z
bitą śmietaną, a młodsza na ciasto z
wiśniami. Połączenie idealne:) Troszkę się kruszy i ciężko ukroić zgrabny kawałek ale smak PYCHA.

Składniki:ciasto kruche:3 szklanki
mąki pszennej4
żółtka250 g
margarynypół szklanki
cukru pudru1 łyżeczka
proszku do pieczeniawydrylowane
wiśniebeza:4
białka6 łyżek
cukru kryształumasa:250 ml
śmietanki tortowej 36%250
serka mascarpone3 łyżki
cukru pudru
Robimy ciasto kruche, do
mąki dodajemy
cukier puder,
proszek do pieczenia,
żółtka oraz
margarynę, siekamy nożem, a następnie zagniatamy ciasto. Wstawiamy ciasto do lodówki na 30 minut by odpoczęło. Dno tortownicy (26 cm.) wykładamy papierem do pieczenia, Wykładamy połowę ciasta kruchego, robimy dziurki widelcem i wsypujemy
wiśnie, możemy delikatnie je posypać
cukrem jak są kwaśne. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 30 minut w 180 *. Ubijamy 2
białka z 3 łyżkami
cukru i wykładamy na kruchy spód, zapiekamy jeszcze 10 minut.Tak samo postępujemy z drugą połową ciasta
wiśniami i
białkami.Gdy mamy już upieczone i wystudzone oba ciasta zabieramy się za masę. Ubijamy zimną
śmietankę z
cukrem pudrem na sztywno następnie dodajemy zimny
serek mascarpone. Gotową masę wykładamy na wierzch jednego ciasta, chociaż to nie jest łatwe bo musimy nakładać małymi porcjami bo jest
beza i trochę się ślizga :)Zostawiamy 3 łyżki masy na posmarowanie wierzchu.I zostało nam najtrudniejsze czyli położyć ciasto kruche, by go nie połamać,
bezą do masy.Ja ciasto pierwsze na paterze lekko przechyliłam, a drugie które było jeszcze na blaszce z tortownicy miałam w drugiej ręce i szybkim zdecydowanym ruchem je położyłam.Zdejmujemy papier z ciasta i smarujemy wierzch pozostawioną masą. Możemy udekorować startą lub rozpuszczoną
czekoladą.SMACZNEGO
