Wykonanie
Kolorowe ciasto z
galaretkami, lekkie, pyszne, z odrobiną
kokosu.

Składniki:ciasto żółte:5
żółtek2
jajkapół szklanki
cukru kryształu3/4 szklanki
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaciasto białe:5
białekpół szklanki
cukru kryształupół szklanki
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia100 g wiórek
kokosowychmasa:400 ml
śmietanki tortowej 36%2 łyżki
cukru pudrugalaretka czerwonagalaretka zielonagalaretka niebieska2 łyżki
żelatyny3 duże połówki
brzoskwiń z puszki

Robimy ciasto żółte, ubijamy
żółtka z
jajkami i z
cukrem na puszystą masę. Dodajemy przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Wylewamy ciasto na blaszkę (22 cm x 37 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach.Ciasto białe, ubijamy
białka z
cukrem na sztywno, dodajemy przesianą
mąkę z proszkiem i
wiórki kokosowe, delikatnie mieszamy i również wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w 170 stopniach.Masa: Każdą
galaretkę rozpuszczamy osobno w 1,5 szklance wrzątku, wylewamy do płaskich naczyń zostawiamy do wystygnięcia.Jak
galaretki są dobrze zastygnięte kroimy w kostkę,
brzoskwinie jeżeli mamy, również kroimy w kostkę.
Żelatynę moczymy w 2 łyżkach zimnej
wody, uzupełniamy wrzątkiem do połowy szklanki, odstawiamy do wystygnięcia. Dobrze schłodzoną
śmietankę ubijamy z
cukrem, wlewamy letnią
żelatynę ciągle ubijając, następnie dodajemy
galaretki w kostkach i
brzoskwinie, delikatnie mieszamy.Na żółte ciasto wykładamy masę i przykrywamy
białym ciastem.SMACZNEGO
