Wykonanie
Ten torcik wyszedł przypadkiem, z czystej ciekawości. Chciałam sprawdzić czy, prawie zagotowana
śmietanka tortowa z
czekoladą po ponownym schłodzeniu ubije się na sztywno.I oto powstał ON, superaśny torcik :)

Składniki:
biszkopt:6 jaj8 łyżek
cukru6 łyżek
mąki pszennej2 łyżki
kakao1 czubata łyżeczka
proszku do pieczeniamasa:500 ml
śmietanki tortowej 36 %100 g
czekolady gorzkiej2 łyżki
cukru pudru250 g
dżemu z czarnej porzeczkipolewa:3 łyżki
śmietany 18 %2 duże łyżki
masła4 łyżki
cukru2 łyżki
kakao
Na
biszkopt ubijamy pianę z
białek z
cukrem, dodajemy
żółtka, lekko mieszamy, następnie dodajemy
mąkę,
proszek do pieczenia i
kakao, mieszamy. wylewamy na natłuszczoną i obsypaną
bułką tartą tortownicy (26 cm ). Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach.po wystudzeniu kroimy na pół.Dolny blat
biszkoptu smarujemy połową
dżemu, górny również smarujemy od przekrojonej strony.
Śmietankę wlewamy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu, dodajemy pokruszoną
czekoladę i
cukier puder, stale mieszamy. Gdy
czekolada nam się całkowicie rozpuści, zestawiamy z ognia, wstawiamy do lodówki by wystygła i zrobiła się zimna.Gdy
śmietanka jest zimna ubijamy ją robotem na najwyższych obrotach, wykładamy na
biszkopt, zostawiając 2-3 łyżki na dekorację.Przygotowujemy polewę, podgrzewamy
śmietanę,
cukier,
masło aż zacznie nam ładnie pyrkać i rozpuści się
cukier, mieszamy by się nie przypaliło, dodajemy
kakao, zestawiamy z ognia i dokładnie mieszamy.Polewamy wierzch
tortu, wstawiamy do lodówki by ostygła polewa. Następnie dekorujemy wierzch zostawioną masą.Po schłodzeniu mamy smaczny torcik.

