ßßß Cookit - przepis na Tort czekoladowy.

Tort czekoladowy.

nazwa

Wykonanie

Ten torcik wyszedł przypadkiem, z czystej ciekawości. Chciałam sprawdzić czy, prawie zagotowana śmietanka tortowa z czekoladą po ponownym schłodzeniu ubije się na sztywno.
I oto powstał ON, superaśny torcik :)
Składniki:
biszkopt:
6 jaj
8 łyżek cukru
6 łyżek mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
masa:
500 ml śmietanki tortowej 36 %
100 g czekolady gorzkiej
2 łyżki cukru pudru
250 g dżemu z czarnej porzeczki
polewa:
3 łyżki śmietany 18 %
2 duże łyżki masła
4 łyżki cukru
2 łyżki kakao
Na biszkopt ubijamy pianę z białek z cukrem, dodajemy żółtka, lekko mieszamy, następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao, mieszamy. wylewamy na natłuszczoną i obsypaną bułką tartą tortownicy (26 cm ). Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach.
po wystudzeniu kroimy na pół.
Dolny blat biszkoptu smarujemy połową dżemu, górny również smarujemy od przekrojonej strony.
Śmietankę wlewamy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu, dodajemy pokruszoną czekoladę i cukier puder, stale mieszamy. Gdy czekolada nam się całkowicie rozpuści, zestawiamy z ognia, wstawiamy do lodówki by wystygła i zrobiła się zimna.
Gdy śmietanka jest zimna ubijamy ją robotem na najwyższych obrotach, wykładamy na biszkopt, zostawiając 2-3 łyżki na dekorację.
Przygotowujemy polewę, podgrzewamy śmietanę, cukier, masło aż zacznie nam ładnie pyrkać i rozpuści się cukier, mieszamy by się nie przypaliło, dodajemy kakao, zestawiamy z ognia i dokładnie mieszamy.
Polewamy wierzch tortu, wstawiamy do lodówki by ostygła polewa. Następnie dekorujemy wierzch zostawioną masą.
Po schłodzeniu mamy smaczny torcik.
Źródło:http://gogusiowo.blogspot.com/2014/02/tort-czekoladowy.html