Wykonanie
Na śniadanko pyszna
chałka nadziana
marmoladą, do tego ciepłe
kakao. MNIAM :)
Składniki:25 g
drożdży świeżych150 ml ciepłego
mlekapół szklanki
cukru1 łyżka
cukru waniliowego1/3 kostki
margaryny2
żółtka1
jajkookoło 3 szklanek
mąki pszennejmarmolada wieloowocowa1
jajko do posmarowaniaDo miski kruszymy
drożdże dodajemy ciepłe
mleko oraz 1 łyżkę
cukru i 2 łyżki
mąki, mieszamy i czekamy by zaczyn ruszył.Do zaczynu dodajemy 2
żółtka, 1
jajko,
cukry, roztopioną
margarynę, dosypujemy
mąkę. Wyrabiamy
ciasto drożdżowe, na gładkie i elastyczne, podsypując
mąkę jak jest za rzadkie.Przykrywamy ściereczką i czekamy by podwoiło swą objętość.
Gdy ciasto jest wyrośnięte wałkujemy go na prostokąt.Przecinamy na trzy części, na każdą część nakładamy przy
bokupasek
marmolady.
Jajko do smarowania rozkłócamy i smarujemy pozostałe miejsce przy marmoladzie.
Każdą część zwijamy w rulon.Przenosimy na papier do pieczenia i zaplatamy warkocz.
Razem z papierem przenosimy do foremki keksowej (u mnie 40 cm ).Smarujemy rozkłóconym
jajkiem, przykrywamy ściereczką i czekamy by trochę się napuszyła nasza
chałka.
Wstawiamy
chałkę do piekarnika na 40 minut i pieczemy w 180 stopniach (temperaturę możemy zmniejszyć do 160 stopni, to zależy od naszego piekarnika ).SMACZNEGO