Wykonanie
Tort
amoniakowe cudo, jest w naszej rodzinie od dawna.Niestety jest pracochłonny i dlatego robię go tylko na wyjątkowe okazje.

Składniki:
mąka pszenna pół kilograma
cukier puder 5 dag
masło 5 dag
amoniak opakowanie
żółtka 2 sztukijedno całe
jajkośmietana 18% do wyrobienia ciastamasa:
jajka 5 sztuk
cukier 40 dag
cukier waniliowy małe opakowanie
masło 83% 40 dagdodatki:
kakao 1 łyżka
dżem porzeczkowy słoiczek
dżem morelowy słoiczek
czekolada mleczna
Wszystkie składniki ciasta zagnieść, dodajemy
śmietanę by było elastyczne, tak około 200 g. Podzielić na 12 części.

Bardzo cieniutko rozwałkować każdą część i piec na dużej (30 centymetrowej ) tortownicy, na jasno złoty kolor, w 180 stopniach. Okrawki które nam zostają od formowania ciasta na tortownicy, upiec i pokruszyć.

Robimy masę. Całe
jajka oraz
cukry ubijamy na parze aż zgęstnieją, trwa to około 20-30 minut.Odstawiamy do wystygnięcia. Dodajemy
masło i ucieramy na błyszczącą masę.

Krążki ciasta smarujemy dwoma łyżkami masy, dwie warstwy.
Potem warstwa
dżemu porzeczkowego, na to znów dwie warstwy kremu i
dżem morelowy. Następnie dwie warstwy kremu i
dżem porzeczkowy i ostatnie dwie warstwy masy.

Możemy zostawić 2 łyżki masy do dekoracji, a resztę wymieszać z
kakao.
Kakaową masą posmarować brzeg i wierzch
tortu. Brzegi posypać upieczonymi i pokruszonymi okrawkami ciasta. Wierzch posypujemy startą
czekoladą, dekorujemy zostawioną białą masą lub innymi dekoracjami.




To zdjęcie
tortu z podwójnej porcji, w kształcie prostokąta.