ßßß
(Źródło)mokre:3 dojrzałe banany (rozgniecione dokładnie widelcem)1 jajko½ szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego½ szklanki rozpuszczonego masłasuche:1 i ¾ szklanki mąki pszennej¾ szklanki cukru (najlepiej brązowego, ale zwykły też może być)1 cukier waniliowy1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sodyszczypta solitabliczka niezbyt drobno posiekanej czekoladyok. 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskichSuche składniki mieszamy w jednym naczyniu, mokre w drugim, a następnie wszystkie je łączymy, najlepiej łyżką. Ciasto powinno być gęste i grudkowate.Piekarnik ustawiamy na 180 stopni.Wypełniamy ciastem formę na muffinki wyłożoną papilotkami lub wysmarowaną masłem, tak aby ciasto zajmowało mniej więcej 3/4 każdego otworu.Pieczemy 20 minut, aż wierzch lekko się zrumieni.