Wykonanie
Takie ciasto miałam okazję przez ostatnie miesiące próbować wiele
razy i, co ważne, za każdym razem smakowało inaczej! Stąd jego uniwersalność- wystarczy dodać inny
jogurt smakowy, inne
owoce do środka lub
mus owocowy na wierzch, można z nim zrobić dosłownie wszystko zgodnie z naszym aktualnym pragnieniem i dostępnymi składnikami. Długo
będę pamiętała wakacyjną wersję tego ciasta z
jogurtem brzoskwiniowym i musem z
brzoskwiń zerwanych prosto z drzewa przed moim domem. A to dzięki pewnej blondynce, której dziękuję za przepis.Moje ciasto przeszło przez pewne problemy. Z braku stosownej formy do piekarnika w nowym mieszkaniu (i tu sukcesem jest obecność piekarnika, forma to kwestia czasu!) piekłam je w prodiżu no i po ukrojeniu jeszcze gorących pierwszych kawałków okazało się, że spód jest dość mocno niedopieczony.. Nic to, zjedliśmy po jednym, a reszta kolejny raz wylądowała żeby się dopiec- i dopiekła się i co najważniejsze, było dobre. W mojej wersji zastosowałam
jogurt truskawkowy i nieco
dżemu truskawkowego na wierzch.
jogurt owocowy - u mnie
truskawkowy (około 150g) -kubeczka po
jogurcie użyć jako miarki do pozostałych składników2 kubeczki
cukru3 kubeczki
mąki3
jajka (osobno
żółtka i
białka)2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 kubeczek
olejuparę łyżek
dżemu truskawkowego na wierzchWszystkie składniki ze sobą połączyć, oprócz
białek, z których należy ubić pianę. Do ciasta można dodać
owoce lub inne dodatki (według uznania), na koniec wmieszać delikatnie w masę ubitą pianę z
białek. Wylać ciasto do formy- na górę wyłożyłam trochę
dżemu truskawkowego, który rozciągnęłam po powierzchni tworząc wzorki. Piec 50 min w 175 st. C. Opcjonalnie- wierzch można polać polewą lub musem z
owoców.