Wykonanie
Za oknem pełnia lata (podobno ostatnia tak ciepła jesień zdarzyła się około 200 lat temu!), trzeba przyznać, że pogoda nas rozpieszcza - a skoro już dogadzać to na całego! :) Dlatego też upiekłam moją ulubioną tartę
szpinakową na kruchym cieście, której towarzyszy
aromatyczny ser lazur oraz spora ilość podsmażanej
cebuli. Danie możemy zaklasyfikować do dań "zdrowotnych" ze względu na dużą ilość
białka, witamin A i C, także zajadajcie się do woli nie przejmując zdrowiem! ;)




Przepis:Ciasto kruche:250g
mąki125g
masłaszczypta
soli1/3 szklanka
wody1 łyżka
olejuNadzienie:400g
mrożonego szpinaku200ml
śmietanki 30%250g
sera lazur3
jajka3 ząbki
czosnkuszczypta
soli,
pieprzu,
oreganoCiasto:
masło posiekać nożem, dodać
mąkę, szczyptę
soli i
olej. Lekko wyrobić czubkami palców. Dolać
wodę i szybko zagnieść ciasto, uformować w kulę i włożyć do lodówki na 1-2 godz.Nadzienie:
Szpinak rozmrozic w rondelku,
cebulę podsmażyc na
oleju ze szczyptą
soli. Do
szpinaku dodac
czosnek,
przyprawy, zalac
śmietanką i dusic ok 20 min mieszając. Na koniec dodac
ser lazur, zdjąc z ognia i po lekkim przestygnięciu wbic
jaja, wymieszac.Ciasto rozwałkowac, ułożyc na wysmarowaną
olejem formę do tarty, podpiec 10 min w 180st. wyjąc i posmarowac całą powierzchnię rozkłuconym
jajem, zapiec 5 min, po czym wylac masę i piec ok 25-30min.Zajadac się do woli (do wyczyszczenia formy)*Rady:-Ciasto kruche jest tym lepsze, im krócej się je wyrabia.-Ciasto kruche można przyrządzić dzień wcześniej, i trzymać w lodówce.-Tłuszcz powinien być chłodny i twardy.-Forma na tartę jest okrągła i ma niewysokie, karbowane brzegiSMACZNEGO :)