Wykonanie
Czy istnieje coś lepszego niż pyszne cieplutkie bułeczki? Bułeczki własnej roboty! Wiedzą to wszyscy, którzy choć raz pokusili się o stworzenie tych maleńkich cudeniek pod własną strzechą. Przygotowywanie
pieczywa wcale nie jest takie pracochłonne i ciężkie jak nam się wydaje. Samo dodawanie składników i wyrabianie ciasta trwa przecież tylko chwilę! Jeśli potrafisz pożytecznie zagospodarować czas w którym
bułki rosną na pewno będziesz chciał powracać do tego przepisu - bo nic tak nie smakuje jak
pieczywo własnej roboty z ogromną paletą dodatków :)


Przepis:0,5 kg
mąki pełnoziarnistej trzy zboża2 czubate łyżeczki
soli5 dag świeżych
drożdży700ml chłodnej
wody1 mała
cukinia starta na średniej wielkości oczkach
Drożdże rozpuszczamy w wodzie.
Mąkę,
sól oraz rozpuszczone
drożdże łączymy i zagniatamy ciasto, aż do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji. Przykrywamy je mokrą ściereczką i pozostawiamy na ok. 15 minut do wyrośnięcia. Wyrabiamy ze startą
cukinią, formujemy bułeczki wielkości
cytryny, układamy na blasze wcześniej posmarowanej
olejem. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220st i pieczemy przez 30 min.Ja podałam kanapeczki z
serem Roquefort,
suszonymi pomidorami oraz mieszanką
sałatSMACZNEGO! :)