Wykonanie
Wprawdzie moja rodzina najbardziej lubi pierogi ruskie i z
owocami, jednak jeżeli czasem pozostanie nieco gotowanego, albo
pieczonego mięsa, można je również wykorzystać do pierogów.SKŁADNIKI:ciasto:1 kg
mąki1
jajkogorąca
wodasól1-2 łyżki
olejuZ
mąki,
jajka,
soli i gorącej
wody zagnieść ciasto i przykryć ściereczką w misce.farsz:30-40 dag
mięsa gotowanego lub pieczonego (
wołowina,
wieprzowina,
drób)1 czerstwa
bułka1
cebula2 łyżki
masła2 łyżki rosołu (albo 1/4
kostki rosołowej + w łyżki wrzątku)
sól,
pieprz, warzywko,
sól czosnkowa
Mięso, namoczoną i odciśniętą
bułkę i zrumienioną na
maśle cebulę zmielić. Dodać rosół i
przyprawy, wymieszać.Ciasto wałkować na stolnicy, wykrawać kółka (np.szklanką) i nakładać na każde farsz łyżeczką. Zaklejać brzegi pierogów. Pierogi wrzucać do gotującej się
wody z dodatkiem
soli i
oleju. Zamieszać drewnianą łyżką i przykryć. Po wypłynięciu pierogi gotować jeszcze ok.5 minut. Wyjmować łyżką cedzakową. Po wyjęciu polać
masłem. Można podać ze skwarkami ze
słoniny.