Makaronowe muszelki dobre są też z farszem mięsnym.SKŁADNIKI:makaron duże muszelkifarsz:1/2 kg mielonej piersi kurczaka lub polędwiczkiindyka1 średnia cebula1/4 kg pieczareksól, pieprztymianek, Warzywko lub Vegetaolej10 dag tartej mozarellisos:5 dag masła10 dag gorgonzoli1/4 l śmietany 18%pieprzMakaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Cebulę posiekać i zeszklić na patelni na oleju, dodać pokrojone w kostkę pieczarki, podsmażyć. Osobno obsmażyć mięso. Wszystkie składniki połączyć i doprawić. Dodać mozarellę. Farsz podgrzewać do rozpuszczenia sera. Gotowym farszem napełnić muszelki i ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem. Przygotować sos: na patelni rozpuścić masło, dodać ser i śmietankę, rozpuścić, doprawić. Gdy sos jest zbyt gęsty można dodać mleko.Muszelki zalać sosem i zapiekać w temperaturze 180 stopni C aż nabiorą złotego koloru.