Wykonanie
Ciasto z
wiśniami można zrobić,w zależności od sezonu, również z innymi
owocami (
morelami,
śliwkami).SKŁADNIKI:2 szklanki
mąki1 kostka
masła2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 1/2 szklanki
cukru pudru1 opakowanie
cukru wanilinowego3
żółtkasok z 1/2
cytrynyaromat migdałowy1 kg
wiśniZ
mąki, proszku, szklanki
cukru pudru,
cukru wanilinowego,
żółtek i
masła zagnieść ciasto, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut.
Wiśnie umyć i wydrylować. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wylepić
ciastem i obłożyć
owocami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni C na 45 minut. Z pozostałego
cukru, aromatu i soku utrzeć
lukier. Wystudzone ciasto polać lukrem.