Wykonanie
Polędwiczka wieprzowa jest szybka w przygotowaniu, ma delikatne i kruche
mięso. Dla odmiany można ją zapiec pod beszamelem :)SKŁADNIKI:1-2
polędwiczki wieprzowe
zioła prowansalskiesól,
pieprzolej2 łyżki
masła2 łyżki
mąki2 szklanki
mlekasól,
pieprz, gałka muszkatałowa2-3 łyżki tartej
mozarelliPolędwiczki umyć, osuszyć, natrzeć
solą,
pieprzem i
ziołami. Upiec w piekarniku lub na patelni. Pokroić w plastry i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Przygotować beszamel: z
mąki i
masła zrobić w garnku zasmażkę, dodać zimne
mleko i mieszając gotować do zgęstnienia, doprawić
solą,
pieprzem i gałką. Sosem zalać
mięso, posypać
serem i zapiec. Podawać z
ryżem,
makaronem lub
ziemniakami i surówką.