Wykonanie
Prosty przepis na babkę
drożdżową - dla urozmaicenia można dodać
skórkę cytrynową,
migdały lub
rodzynki.SKŁADNIKI:1/2 kg
mąki4
żółtka1
jajko1/2 szklanki
cukru1 szklanka
mleka4 dag
drożdży3/4 kostki
masłacukier waniliowyszczypta
solipłatki migdałowełyżka
likieru amarettoZ ciepłego
mleka,
drożdży, łyżeczki
cukru i łyżki
mąki zrobić rozczyn.
Masło roztopić.
Jajko i
żółtka utrzeć z
cukrem. Rozczyn połączyć z
mąką,
jajkami,
solą, tłuszczem,
migdałami i
likierem. Odstawić do wyrośnięcia. Formę do babki wysmarować tłuszczem i napełnić
ciastem. Odstawić do ponownego wyrośnięcia. Piec ok. 60 minut w temperaturze 170 stopni C. Piec do "suchego patyczka". Polać lukrem ( 1/2 szklanki
cukru, łyżka
likieru amaretto, kilka łyżek wrzątku), udekorować.