ßßß
Składniki:- 2 pstrągi- 1 cytryna- 3 kromki chleba- 100g parmezanu- 2 ząbki czosnku- pół pęczka natki pietruszki- łyżka masła- pęczek szczypioru- sól, pieprzSposób przygotowania:Pstrągi skrobiemy, myjemy i osuszamy.Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.Z kromek chleba odkrawamy skórkę i środek wkładamy do miski.Następnie ścieramy na tarce o drobnych oczkach skórkę z cytryny i dodajemy do chleba.Potem kolejno dorzucamy starty parmezan, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki, posiekany szczypior, masło, sól i szczyptę pieprzu.Całość blendujemy do uzyskania jednolitej masy.Cytrynę kroimy na plastry.Pstrągi solimy i do środka wkładamy plastry cytryny.Do żaroodpornego naczynia wsypujemy część posypki, aby zakryć dno.Na to układamy pstrągi i przysypujemy je pozostałą posypką.Całość pieczemy bez przykrycia przez około 20 minut, aż posypka będzie zrumieniona.Podajemy ze świeżą sałatą.Smacznego!
