Wykonanie
I kolejna
ryba na moim blogu. W zeszłym roku na Wigilię przygotowałem
łososia w posypce . Tym razem w piekarniku znalazł się
pstrąg z delikatnie zmodyfikowanym przepisem na posypkę.

Składniki:- 2
pstrągi- 1
cytryna- 3 kromki
chleba- 100g
parmezanu- 2 ząbki
czosnku- pół pęczka
natki pietruszki- łyżka
masła- pęczek
szczypioru-
sól,
pieprzSposób przygotowania:
Pstrągi skrobiemy, myjemy i osuszamy.Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.Z kromek
chleba odkrawamy skórkę i środek wkładamy do miski.Następnie ścieramy na tarce o drobnych oczkach
skórkę z cytryny i dodajemy do
chleba.
Potem kolejno dorzucamy starty
parmezan, przeciśnięty przez praskę
czosnek, posiekaną
natkę pietruszki, posiekany
szczypior,
masło,
sól i szczyptę
pieprzu.Całość blendujemy do uzyskania jednolitej masy.
Cytrynę kroimy na plastry.
Pstrągi solimy i do środka wkładamy plastry
cytryny.Do żaroodpornego naczynia wsypujemy część posypki, aby zakryć dno.Na to układamy
pstrągi i przysypujemy je pozostałą posypką.Całość pieczemy bez przykrycia przez około 20 minut, aż posypka będzie zrumieniona.Podajemy ze świeżą
sałatą.Smacznego!

