Wykonanie
Do Świąt Bożego Narodzenia został już tylko tydzień, co oznacza, że dziś jest ostatni dzwonek na zapeklowanie
szynki. Kto jeszcze tego nie zrobił, niech szybko kupi
szynkę i
zrobi zalewę do peklowania.Taka
szynka na pewno posmakuje wszystkim domownikom i jest zdecydowanie zdrowsza od tego, co możemy dziś kupić w sklepach.

Składniki:-
Szynka wieprzowa ok. 1 kg- 2 łyżki
soli peklowej- 2
liście laurowe- 4 ziarna
pieprzu- 3 ziarna
ziela angielskiego- 3 ząbki
czosnku- 4
goździki- kilka ziaren
gorczycy- kilka ziaren
kolendry- 2 łyżki
masła do pieczeniaSposób przygotowania:
Szynkę myjemy, usuwamy z niej nadmiar tłuszczu i osuszamy.Wszystkie
przyprawy w ziarnach,
czosnek i
liście laurowe rozcieramy w moździerzu.
Przyprawy mieszamy z
solą peklową i nacieramy
szynkę.Wkładamy ją do szklanego naczynia. Naczynie powinno być na tyle wysokie, aby
szynka nie wystawała powyżej brzegów.Naczynie przykrywamy.Po 2 dniach sprawdzamy, czy
szynka puściła
soki.
Soków powinno być na tyle dużo, żeby cała
szynka była w nich zanurzona.Jeśli
szynka nie jest zanurzona, musimy dolać przegotowanej i ostudzonej
wody do naczynia, tak aby cała
szynka była zanurzona.Przekręcamy
szynkę na drugą stronę.Co 2 dni obracamy
szynkę.Codziennie musimy też sprawdzać, czy
szynka jest cała zanurzona i czy nie jest popsuta.
Woda w naczyniu nie może być mętna. Jeśli zmętnieje, możemy umyć
szynkę i zalać ją nową zalewą z peklosolą.Po 5 dniach od zanurzeniu
szynki w zalewie wyciągamy ją i obmywamy pod bieżącą
wodą.Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.Do żaroodpornego naczynia dodajemy 2 łyżki
masła i wkładamy naszą
szynkę.Pieczemy ją około 1h(1h na każdy kilogram
mięsa) pod przykryciem.Jeśli chcemy, aby
szynka miała chrupiącą skórkę, możemy na ostatnie 15 minut pieczenia zdjąć przykrywkę i piec
szynkę bez przykrycia co chwilę podlewając ją wytopionym tłuszczem, aby za bardzo nie wyschła.
