Wykonanie
Łosoś, to kolejna rzecz, która często gości na moim
stole. A w połączeniu ze
szpinakiem - moim ulubionym dodatkiem do dań, jest potrawą, którą mógłbym jeść niemal codziennie.Dziś chciałem podzielić się z
Wami przepisem na
łososia ze
szpinakiem i
bryndzą, zapiekanymi w cieście francuskim. Tym razem
łososia podałem na sałacie w dodatkiem
pomidorków koktajlowych i
oliwek.Z poniższego przepisu otrzymamy dwie duże porcje tego przepysznego dania.
Składniki na danie główne:- 1 opakowanie
ciastka francuskiego- 300g filetu z
łososia bez skóry-
szpinak przygotowany według przepisu:
szpinak smażony na
maśle- 1 opakowanie
bryndzy-
cytryna-
sól-
pieprz- 1
białko jajkaSkładniki na
sałatę:- mix
sałat(
radicchio, frisee,
roszponka)- garść
pomidorków koktajlowych- garść
oliwek zielonych-
oliwa z oliwek-
ocet balsamicznySposób przygotowania:Przygotowujemy
szpinak według tego przepisu. Dodajemy do niego opakowanie pokruszonej, lub pokrojonej w kostkę
bryndzy i mieszamy.
Ciasto francuskie dzielimy na dwie równe części i rozkładamy na płasko.
Łososia dzielimy również na dwie równe części, solimy, pierzymy i skrapiamy
cytryną z obu stron.Na ciasto kładziemy równomiernie część
szpinaku z
bryndzą. Ułożony
szpinak powinien być wielkości kawałka
łososia(nie układamy
szpinaku na całości ciasta).Na to kładziemy kawałek
łososia. Na
łososia ponownie kładziemy część
szpinaku.Całość zawijamy w
ciasto francuskie i zaklejamy dobrze brzegi i smarujemy równomiernie
białkiem jajka, a następnie nacinamy ciasto na wierzchu.Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i wkładamy przygotowanego
łososia w cieście. Całość pieczemy około 20-30 minut, aż ciasto się zarumieni.Na talerzu układamy mix
sałat. Skrapiamy
octem balsamicznym i
oliwą z oliwek.Na środku układamy upieczonego
łososia.
Pomidorki kroimy na połówki, a
oliwki na plasterki i obsypujemy nimi talerz dookoła
łososia.Gotowe.