ßßß
 
            
         Ostatnio pisałem, że sesja jest już na wykończeniu. Niestety nie. Ten - chyba nigdy - niekończący się okres pochłania kolejne wolne chwile mojego życia. Odrywając się jednak na chwilę od nauki zauważyłem w skrzynce redakcyjnej maila od Agnieszki, która proponuje dzisiaj przepis na banana, którego postanowiła ulokować w cieście.Potrzebujemy:składniki (dla 2 osób)4 bananyciasto:- 2 szklanki mąki- 1 szklanka wody- 1 opakowanie cukru waniliowego- 1 jajko- 1 opakowanie cynamonu- olej do smażenia- sos/polewa / cukier puder do dekoracjiPrzygotowanie: z maki, jajka, cukru waniliowego i wody przygotowujemy geste ciasto. Banany obieramy ze skórki, kroimy wzdłuż na 2 części, obsypujemy obficie cynamonem. Tak przygotowane połówki banana maczamy w powstałym cieście i kładziemy na patelnię z rozgrzanym mocno olejem, smażymy do uzyskania rumianego koloru, po czym przewracamy na drugą stronę. Usmażone banany dekorujemy cukrem pudrem, lub polewą - ja wykorzystałam do tego mleko zagęszczone o smaku karmelowym.Ps. Śledźcie nas dzisiaj uważnie, bo prawdopodobnie pojawi się jeszcze jeden przepis :)Smacznego!
Ostatnio pisałem, że sesja jest już na wykończeniu. Niestety nie. Ten - chyba nigdy - niekończący się okres pochłania kolejne wolne chwile mojego życia. Odrywając się jednak na chwilę od nauki zauważyłem w skrzynce redakcyjnej maila od Agnieszki, która proponuje dzisiaj przepis na banana, którego postanowiła ulokować w cieście.Potrzebujemy:składniki (dla 2 osób)4 bananyciasto:- 2 szklanki mąki- 1 szklanka wody- 1 opakowanie cukru waniliowego- 1 jajko- 1 opakowanie cynamonu- olej do smażenia- sos/polewa / cukier puder do dekoracjiPrzygotowanie: z maki, jajka, cukru waniliowego i wody przygotowujemy geste ciasto. Banany obieramy ze skórki, kroimy wzdłuż na 2 części, obsypujemy obficie cynamonem. Tak przygotowane połówki banana maczamy w powstałym cieście i kładziemy na patelnię z rozgrzanym mocno olejem, smażymy do uzyskania rumianego koloru, po czym przewracamy na drugą stronę. Usmażone banany dekorujemy cukrem pudrem, lub polewą - ja wykorzystałam do tego mleko zagęszczone o smaku karmelowym.Ps. Śledźcie nas dzisiaj uważnie, bo prawdopodobnie pojawi się jeszcze jeden przepis :)Smacznego!