Wykonanie
15:12 Jedz Taniej 3 Comments
Wczoraj uraczyłem Was przepisem na niekonwencjonalnego hamburgera. Przepis się udał, więc dziś postanowiłem zaryzykować z hot dogiem. W ramach jednego posta zaprezentuję Wam dwie odmienne koncepcje na jego stworzenie.Pierwszą będzie pseudo hot dog, a więc hot-dog bez
parówki. Będzie to wersja typowo wegetariańska, bez
mięsa i innych kaloriodawczych składników. Typowa wersja dietetyczna, ale - być może ku zdziwieniu większości z moich znajomych - smakowała mi znacznie bardziej niż ta wersja klasyczna.Potrzebujemy:- jedną hot dogową
bułkę ( ja użyłem pełnoziarnistej )- dwa
ogórki marynowane-
pomidor-
pieczarki ( ja zrobiłem sos - przepis jest bardzo łatwy - dusimy
pieczarki, dorzucamy skrojoną w kostkę
cebulę, a następnie dolewamy odrobinę śmietany/jogurtu naturalnego)- parę liści
szpinaku-
koperekNajpierw
bułkę zalewamy odrobiną
sosu pieczarkowo -
cebulowego, następnie kładziemy na to
pomidora, później pokrojone
ogórki - z przerwą na
pieczarki (jak na zdjęciu)- a następnie kolejne warstwy. Całość posypujemy magicznym
koperkiem i cieszymy się smakiem wegetariańskiego hot-doga (jakkolwiek dziwnie to nie brzmi :) )Potrzebujemy:- jedną hot dogową
bułkę (w tym przypadku również była to pełnoziarnista)- jedna
parówka, którą uprzednio podgotowujemy - gorąca podtopi nam nieco otaczający ją
ser-
sos pieczarkowo -
cebulowy- plaster
sera- dwa liście
szpinaku-
koperekCałość układamy w sposób zaprezentowany na zdjęciu (ta wersja u góry). Hot-dogi zjadłem z przyjemnością i podejrzewam, że Wam też zasmakują.W obydwu przypadkach proponuję usunąć najpierw wnętrze naszej
bułki, bo tylko zabiera przestrzeń, a nie
daje nic w zamian. To miejsce można wypełnić czy to sosem, czy warzywami, które znacznie polepszą smak naszego hot-doga.Pamiętajcie, aby polubić nasz fan-
page na facebooku. Wystarczy kliknąć "lubię to" w panelu po prawej stronie. Z góry dzięki!Smacznego :)R.