Wykonanie
składniki:ciasto750 g
mąkiszklanka ciepłego
mleka50 g
margarynyopakowanie świeżych
drożdży50 g
cukru2
jajaaromat waniliowykruszonkaszklanka
mąkiszklanka
cukruolejwiśniecukier pudercytrynaW małym garnku podgrzewamy
mleko, do ciepłego
mleka dodajemy
drożdże oraz
margarynę.Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok. Mieszamy
mąkę pszenną z
cukrem. Następnie dodajemy
jaja, rozpuszczone
drożdże oraz aromat, całość dokładnie mieszamy - ja używam robota kuchennego.Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na nią ciasto. Odstawiamy przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. Na ciasto układamy
owoce.Następnie robimy kruszonkę.Do miski przekładamy
mąkę oraz
cukier i dodajemy trochę
oleju, mieszamy tak aby wszystko połączyło się tworząc drobną kruszonkę.Warstwę
owoców posypujemy przygotowaną kruszonką.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C, wkładamy ciasto i pieczemy 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Po ostudzeniu ciasto polewamy lukrem zrobionym z
cukru pudru i
cytryny.