ßßß Cookit - przepis na Kruche ciasto z rabarbarem, konfiturą i kruszonką

Kruche ciasto z rabarbarem, konfiturą i kruszonką

nazwa

Wykonanie

Jeśli nie macie jeszcze swojego ulubionego ciasta z rabarbarem to polecam właśnie to. Jest idealnie kruche, a konfitura malinowa dodaje mu wyraźnego smaku i wspaniale łączy się z kwaskowym rabarbarem. No bo kruszonkę lubi chyba każdy, prawda? Szczerze mówiąc, zakochałam się w tym smaku. Takie ciasta lubię najbardziej- proste, przywołujące miłe wspomnienia i dające coś w rodzaju poczucia bezpieczeństwa- wiecie, co mam na myśli? :-) To właśnie takie jest. Idealne na rozpoczęcie wakacji.
Składniki:
1 szkl. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek cukru pudru
1 opakowanie budyniu waniliowego
1 żółtko
80g zimnego masła
1-2 łyżki mleka
+ trochę kaszy manny
+ konfitura malinowa
rabarbar- umyty, obrany i drobno pokrojony
miękkie masło + mąka + cukier na kruszonkę
Ze wszystkich składników z pierwszej części ugnieść elastyczne ciasto (na końcu dodać tyle mleka żeby wszystko się połączyło- naprawdę wystarczy tylko troszeczkę) i wyłożyć nim okrągłą blaszkę (najlepiej taką z wyjmowanym spodem). Ciasto wysypać delikatne kaszką, dzięki temu sok z rabarbaru nie będzie w nie wsiąkał. Posmarować konfiturą i dopiero na nią wyłożyć rabarbar (można go dodatkowo posypać cukrem).
Zrobić kruszonkę. Nie podaję dokładnych proporcji, bo zawsze robię ją na oko. Chodzi o to, żeby porozcierać mąkę z cukrem i masłem palcami tak, żeby powstały małe grudki :-) Kruszonkę wysypać na samą górę ciasta i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 °C. Piec przez ok. 45 minut.
Źródło:http://bardzoslodkie.blogspot.com/2012/05/kruche-ciasto-z-rabarbarem-konfitura-i.html