Wykonanie

Jeśli nie macie jeszcze swojego ulubionego ciasta z
rabarbarem to polecam właśnie to. Jest idealnie kruche, a
konfitura malinowa dodaje mu wyraźnego smaku i wspaniale łączy się z kwaskowym
rabarbarem. No bo kruszonkę lubi chyba każdy, prawda? Szczerze mówiąc, zakochałam się w tym smaku. Takie ciasta lubię najbardziej- proste, przywołujące miłe wspomnienia i dające coś w rodzaju poczucia bezpieczeństwa- wiecie, co mam na myśli? :-) To właśnie takie jest. Idealne na rozpoczęcie wakacji.Składniki:1 szkl.
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia5 łyżek
cukru pudru1 opakowanie budyniu
waniliowego1
żółtko80g zimnego
masła1-2 łyżki
mleka+ trochę
kaszy manny+
konfitura malinowarabarbar- umyty, obrany i drobno pokrojonymiękkie
masło +
mąka +
cukier na kruszonkęZe wszystkich składników z pierwszej części ugnieść elastyczne ciasto (na końcu dodać tyle
mleka żeby wszystko się połączyło- naprawdę wystarczy tylko troszeczkę) i wyłożyć nim okrągłą blaszkę (najlepiej taką z wyjmowanym
spodem). Ciasto wysypać delikatne
kaszką, dzięki temu sok z
rabarbaru nie będzie w nie wsiąkał. Posmarować
konfiturą i dopiero na nią wyłożyć
rabarbar (można go dodatkowo posypać
cukrem).Zrobić kruszonkę. Nie podaję dokładnych proporcji, bo zawsze robię ją na oko. Chodzi o to, żeby porozcierać
mąkę z
cukrem i
masłem palcami tak, żeby powstały małe grudki :-) Kruszonkę wysypać na samą górę ciasta i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 °C. Piec przez ok. 45 minut.